Adventní medové sušenky

Adventmedsuš1

Advent se blíží a bylo by hezké si ho trochu zpestřit malým svátečním mlsáním. Adventní medové sušenky jsou křehké, bezlepkové a decentně kořeněné.

Jsou zdravější alternativou k tradičním sušenkám. Na těsto se používá bezlepková mouka. V obchodě ji můžete koupit již hotovou, nebo si ji můžete vyrobit doma. Já mám docela v oblibě směs kukuřičné, sójové, rýžové a pohankové mouky. Dle libosti je můžete promíchat, přidat nebo ubrat v různém poměru. Nebo pouze některé z nich, či naopak přidat i další bezlepkové mouky. Pro níže uvedený recept jsem tentokrát zvolila pohankovou a sójovou mouku v poměru 1:1.

Kvůli absenci lepku je těsto trošku drobivé a než s ním budete dále pracovat, je dobré ho alespoň půl hodiny nechat odležet v lednici, aby se ingredience propojily. Těsto můžete také vyválet mezi dvěma kusy potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku, abyste ho nemuseli moc podsypávat moukou. Pokud ho však budete podsypávat, použijte například pohankovou mouku, aby těsto zůstalo bezlepkové.

Cukru je v těstě minimálně a pouze přírodního třtinového ochuceného vanilkou. Dále se sladí už jenom medem. Díky jeho nezaměnitelné chuti a také díky směsi voňavého koření vám sušenky mohou maličko připomenout perníčky.

Sušenky jsou bezprostředně po upečení křehké, proto s nimi manipulujte opatrně, než zcela vychladnou. Nemusíte je nechávat ani dlouze odležet, dají se konzumovat ihned. Jestli je něčím naplníte, polijete polevou, nebo ponecháte jen tak, je už jen na vás.

Adventmedsuš2

ADVENTNÍ MEDOVÉ SUŠENKY

INGREDIENCE

140 g másla, pokojové teploty
100 g medu
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
1 hřebíček, roztlučený nebo rozemletý
špetka muškátového oříšku
1 vejce
320 g bezlepkové mouky (já mám vyzkoušenou v poměru 1:1 pohankovou a sójovou)
½ lžičky jedlé sody

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. Ve velké míse nejprve vyšlehejte máslo s medem, vanilkovým cukrem a solí. Pak přidejte koření, vejce a mouku s jedlou sodou, a vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Hotové těsto rozválejte na válu posypaném pohankovou moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 0,5 cm. Vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 6-8 minut nebo dokud spodek a okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout.
  5. Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte vychladnout na plechu, aby ztuhly, než je budete přenášet.
  6. Vychladlé sušenky můžete ponechat jen tak, nebo je libovolně slepovat marmeládou, krémem, polévat polevami, sypat oříšky či jinak zdobit, a také je můžete věšet na stromek jako jedlé ozdoby.

Adventmedsuš3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *