Bábovka z majonézy

Autor: Táňa
25/03/2018

Jedna z mých oblíbených bábovek je bábovka z majonézy. Je totiž velmi rychlá na přípravu, bez nutnosti mít v ledničce vajíčka nebo olej, a chutná skvěle.

Dost často peču bábovky jako rychlý dezert, svačinu, pohoštění, nebo když je zkrátka hlad a chuť na něco sladkého. A s touhle bábovkou nebudete mít skoro žádnou práci, ani nemusíte připravovat sníh z bílků. Vajíčka i olej už jsou v majonéze a tak se všechny ingredience na těsto jen jednoduše promíchají. Já používám kuchyňský robot, který nechám šlehat, a jen přidávám předepsané přísady, dokud se vše nepropojí.

Od klasické majonézové bábovky je tahle o něco zdravější, sladím třtinovým cukrem a kombinuji pšeničnou polohrubou mouku s celozrnnou špaldovou. Bábovku mám vyzkoušenou i z bezlepkové mouky a musím říct, že je natolik dobrá, že se k ní hodně často vracím. Zejména když chci mít bábovku odlehčenější a nazatěžovat tělo lepkem. Můžete to brát jako takový malý tip na obměnu.

Bábovku můžete dochutit tlučenými ořechy, posekanou čokoládou, slunečnicovými semínky nebo třeba rozinkami v rumu. Meze se ničemu nekladou a jde hlavně o to si pochutnat. Tak si přidejte, co máte nejvíce rádi. Já osobně pokaždé přidávám vlašské ořechy a hořkou čokoládu.

Na níže uvedený recept vám bude stačit menší bábovková forma. Já obvykle peču ve velké kameninové formě z 1,5 dávky. Tak si množství ingrediencí případně navyšte podle potřeby.

Více vám bábovku chválit nebudu, prostě ji ochutnejte.

BÁBOVKA Z MAJONÉZY

INGREDIENCE

80 g světlého třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
citrónová kůra a šťáva z ⅓ citrónu
150 g majonézy (chuťově mi nejvíce vyhovuje Hellmann’s)
250 ml mléka (používám plnotučné)
300 g mouky (nejčastěji dávám polovinu pšeničné polohrubé a polovinu celozrnné špaldové, nebo klidně použijte pouze bezlepkovou mouku)
1 kypřící prášek bez fosfátů
1-2 lžíce kakaa
+ ořechy, čokoláda, rozinky atd. dle chuti

POSTUP

  1. Bábovkovou formu dobře vymazejte máslem a vysypejte moukou (v bezlepkové verzi ji můžete vysypat např. strouhaným kokosem).
  2. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručně začněte postupně šlehat oba cukry s citrónovou kůrou, šťávou a majonézou. Pak vešlehejte mléko a nakonec mouku promíchanou s kypřícím práškem. (Pokud je máte rádi, vmíchejte ještě ořechy, čokoládu, rozinky apod. dle chuti).
  3. Zhruba polovinu těsta nalijte do připravené formy.
  4. Do zbytku těsta vmíchejte kakaový prášek a vlijte do formy na světlé těsto. Povrch uhlaďte.
  5. Troubu rozehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 1 hodinu. Zda je bábovka upečená, můžete vyzkoušet zapíchnutím dřevěné špejle. Po vytažení z bábovky by měla zůstat suchá bez nalepeného těsta.
  6. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát ještě asi 5-10 minut. Pak ji můžete opatrně vyklopit na kovovou mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je možné bábovku dle libosti ještě pocukrovat, polít polevou, ozdobit oříšky, kandovaným ovocem atd.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close