Borůvkovo-smetanové nanuky

Boruvsmetnanuk1

Vlna horkých letních dnů opět udeřila a protože přede mnou stojí kýbl plný borůvek, které volají po zpracování, vrhám se na výrobu nanuků. Pro dnešek borůvkovo-smetanových.

Borůvky jsou typicky letním ovocem a kromě toho, že výborně chutnají, také velmi prospívají našemu zdraví. Obsahují vysoké množství antioxidantů a vitamínu C, působí preventivně i léčivě při různých zdravotních neduzích. Navíc jejich úžasná specifická chuť a vůně z nich dělají perfektní ingredienci do nejrůznějších druhů pečených i nepečených dezertů.

V kombinaci se smetanou jsou neodolatelné. Zkuste ochutnat namačkané borůvky se sladkou smetanou. Tomu tedy říkám lahoda :-). A pokud je takto necháte zamrazit, výsledkem budou výborné domácí nanuky.

Tak s chutí do nich :-)!

Boruvsmetnanuk4

BORŮVKOVO-SMETANOVÉ NANUKY

INGREDIENCE

140 g (¾ hrnku) čerstvých nebo zmražených borůvek
250 ml (1 hrnek) smetany ke šlehání
30 g (2½ lžíce) světlého třtinového cukru, namletého na moučku (případně více podle chuti)
1 lžička vanilky (esence nebo extraktu)

POSTUP

  1. Připravte si nanukový stojánek se 6-8 formičkami s držacími víčky nebo s dřívky.
  2. 100 g (cca ½ hrnku) čistých borůvek rozmixujte nebo našťouchejte nahladko.
  3. Lehce našlehejte 125 ml (½ hrnku) smetany, ale jen tolik, aby byla ještě polotekutá. Přimíchejte do ní 18 g (1½ lžíce) namletého cukru a rozmixované borůvky. Touto směsí naplňte nanukové formičky zhruba do poloviny jejich výšky a nechte je stát ve stojánku.
  4. Poté našlehejte zbylých 125 ml (½ hrnku) smetany, opět jen tak, aby byla ještě polotekutá. Přidejte do ní vanilku, přimíchejte 12 g (1 lžíci) namletého cukru a nakonec zlehka vmíchejte zbylých 40 g (cca ¼ hrnku) celých borůvek. Touto směsí doplňte nanukové formičky ve stojánku a každou z nich uzavřete víčkem s držátkem. (Pokud nemáte formičky s víčky a chcete použít dřívka, nechte nanuky nejprve cca půl hodiny chladit v mrazáku, aby hmota trochu ztuhla, a pak teprve do nich vložte dřívka.)
  5. Takto připravené nanuky přeneste i se stojánkem do mrazáku a nechte je chladit několik hodin, nejlépe přes noc.
  6. Až budete chtít zmražené nanuky konzumovat, ponořte je na chviličku do hrnku s hodně teplou vodou tak, aby se namočila téměř celá formička, ale voda se nedostala na zmraženou hmotu. Poté formičkou opatrně zahýbejte do stran, až se sama uvolní a nanuk půjde lehce vyjmout.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 6-8 nanuků.

Boruvsmetnanuk3

 Boruvsmetnanuk5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>