Celozrnný mrkvový dort

Celozrmrkdort1

Velikonoce se rychle blíží a s myšlenkou na ně dnes vkládám recept na svůj oblíbený a osvědčený celozrnný mrkvový dort. Jaro mám tak nějak automaticky spojené právě s mrkvovými dezerty. Možná i proto, že jsou většinou velmi svěží, kypré, plné zdravé energie, stejně jako jaro.

Jde sice o dort, ale kdo se bojí pečení a přípravy dortů, ať na svůj strach zapomene, protože tento dortík je báječně jednoduchý. Větší práci vám dá asi jen strouhání mrkve, pokud se do něj pustíte pěkně ručně, a někomu v nejhorším případě i prokrojení dortu. Ale i to se dá nakonec spravit překrytím vrstou krému. Takže jde ve výsledku vlastně jen o míchání ingrediencí a trošku pečení :-).

Mrkev v těstě chuťově téměř nepoznáte a přitom do něj vnáší úžasnou svěžest, vlhkost a zdraví. Ostatně i další ingredience tomuto dortu dodávají na jedinečnosti. Skořice, vanilka, ořechy, olivový olej. A nakonec i vynikající lučinový krém s citrónovou šťávou. Celá tato kombinace nemá chybu. A ani vám nepřijde, že dort je vlastně zdravý a upečený z celozrnné mouky.

Pro mě osobně patří mrkvový dort mezi ty nejoblíbenější a často se k němu vracím. Bezesporu ho můžete zařadit do svátečního velikonočního menu, ale chybu s ním neuděláte nikdy, ani v časech všednějších. Koneckonců lze tento recept využít a modifikovat také pro přípravu řezů nebo cupcakes.

Přeji vám, ať si pochutnáte!

Celozrmrkdort2

CELOZRNNÝ MRKVOVÝ DORT

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
⅓ hrnku (90 g) světlého třtinového cukru (např. demerara)
1 lžička vanilky (extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.)
špetka soli
2 vejce
⅓ hrnku (70 g) oleje (dávám olivový, někdy také slunečnicový)
1 a ½ hrnku (150 g) mrkve, oloupané a nastrouhané najemno (= cca 3 menší mrkve)
1 hrnek (140 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
½ hrnku (60 g) vlašských ořechů, natlučených nahrubo

Krém:
320 g Lučiny
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
½ hrnku (90 g) moučkového třtinového cukru (melu si ho sama v elektrickém strojku na kávu)
šťáva vymačkaná z ½ citrónu

POSTUP

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse dobře prošlehejte třtinový cukr, vanilku, sůl, vejce a olej. Přidejte nastrouhanou mrkev. Pak vmíchejte směs mouky, skořice a kypřícího prášku. A nakonec vlašské ořechy. Vzniklé husté těsto rozetřete dorovna do připravené dortové formy.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 30-40 minut, nebo dokud těsto nebude na pohled i na dotek pevné a pružné. Když do něj vpíchnete dřevěnou špejli, nemělo by se na ni těsto lepit.
  4. Po upečení korpus vyklopte z formy, sejměte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout na kovové mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém. Ten snadno vytvoříte ušleháním všech ingrediencí, tedy Lučiny, změklého másla, moučkového cukru a citrónové šťávy.
  6. Vychladlý dortový korpus prokrojte vodorovně na dvě poloviny. Na první polovinu korpusu rozetřete půlku krému, přiklopte druhou polovinou korpusu a na tu naneste zbylý krém. Ten pak rozetřete po povrchu i na bocích dortu. Nakonec dort ozdobte podle libosti cukrovými ozdobami, marcipánem, ořechy, čokoládou atd.
  7. Před krájením a podáváním nechte dort alespoň pár hodin proležet, aby se všechny ingredience dobře propojily. Dort uchovávejte na chladném místě.

Celozrmrkdort3

Celozrmrkdort4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *