Citrónové cookies s bílou čokoládou

Autor: Táňa
13/03/2015

Citróncookie1

Neumím si už ani představit, že bych pekla bez citrusové kůry. V podstatě nezáleží na tom, z jakého citrusového plodu ta kůra je, ale každopádně i jen troška dokáže obyčejnou buchtu povznést na buchetku par excellence. A tak je tomu i v tomto případě. Z běžných cookies se přidáním čerstvě nastrouhané citrónové kůry a směsi kandované kůry staly cookies sváteční. Svěží chuť pak příjemně doplňuje bílá čokoláda.

Citróncookie2

CITRÓNOVÉ COOKIES S BÍLOU ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

150 g másla, pokojové teploty
70 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
1 vejce
strouhaná kůra z 1 citrónu
1/2 lžičky soli
vanilka (pasta, esence, zrníčka)
250 g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička kukuřičného škrobu
60 g bílé čokolády, posekané na malé kousky
60 g směsi kandované citrónové a pomerančové kůry

POSTUP

  1. Připravte si dva velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
  2. V míse ušlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, citrónovou kůru, sůl a vanilku, znovu prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem a kukuřičným škrobem, kousky čokolády a kandovanou citrusovou kůru. Vypracujte lehce lepivé těsto.
  3. Polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta a vytvarujte z nich kuličky nebo hromádky. Položte je na plech a vidličkou nebo dlaní je mírně zploštěte. Chcete-li mít cookies stejně velké, můžete si k vykrajování těsta pomoci lžící na zmrzlinu.
  4. Cookies pečte v troubě předehřáté na 180 ºC cca 10-15 minut, nebo dokud nemají lehce nazlátlé okraje.
  5. Upečené cookies vyndejte z trouby a nechte ještě chvilku zchladnout a ztuhnout na plechu. Pak je přendejte na chladicí mřížku. Ochutnávat můžete jak teplé, tak zcela vychladlé.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 24 kusů cookies o průměru cca 6 cm.

Citróncookie3

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close