Čokoládová bábovka se skořicí a javorovým sirupem

Čokobáboskoř1

Pokud jde o bábovky, je to taková oblíbená česká klasika, a já neznám asi nikoho, kdo by se do takové domácí bábovky rád a s chutí občas nezakrojil. Já mám nejraději mramorovou bábovku své maminky, kterou se zase ona naučila od své maminky, mé babičky. Je to náš osvědčený rodinný recept, který jsem převzala i já. Dnes mám pro vás ale recept úplně jiný, a to na čokoládovou bábovku se skořicí a javorovým sirupem.

Ráda bych řekla, že jak je v nějakém dezertu hořká čokoláda, už to je pro mě samo o sobě lákadlem :-). Tato bábovka však obsahuje těch dobrot ještě mnohem více. Například javorový sirup. Výborné přírodní sladidlo, na které já osobně nedám dopustit, a kterým, všude kde to jde, nahrazuji běžný cukr. V čokoládě je sice také obsažen cukr, ale zbytek těsta je doslazen opravdu pouze javorovým sirupem.

O jemnost bábovky se postará nejen máslo, ale také bílý přírodní jogurt. V případě, že ho nemáte po ruce, je možné ho nahradit například kysanou smetanou. Je také výborná a v receptu poslouží stejně skvěle.

Základní chuť bábovce dává hořká čokoláda. O další intenzivní aroma ji pak obohacuje skořice. Máte-li ji jako já rádi, mohla by vám tato kombinace chutí vyhovovat. Navíc můžete dle libosti přidat například ořechy, sušené ovoce nebo další čokoládu, nasekanou na kousky. Pohrát si lze i s jinými chutěmi, například přilít rum či mandlovou esenci. Zkrátka dochutit bábovku tak, jak ji máte rádi.

Jsem zvyklá používat celozrnnou mouku. Osobně dávám přednost špaldové před pšeničnou, ale použít můžete bez obav obě dvě. Pokud netrváte na výhradně zdravé, celozrnné verzi bábovky, zdá se mi u litých a třených těst chuťově lepší použít k celozrnné mouce alespoň část mouky bílé. Je to jen můj soukromý názor, ale zkrátka mi ta kombinace přijde ve výsledku chutnější. Vyzkoušejte sami. Každopádně doporučuji nechat dezerty s obsahem celozrnné mouky více uležet, aby se všechna aromata a ingredience navzájem lépe vstřebaly. Celozrnná bábovka je nejlepší druhý a třetí den.

Ale co to povídám, bábovka je přeci nejlepší úplně pořád :-)! Tak s chutí do ní :-)!

Čokobáboskoř2

ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA SE SKOŘICÍ A JAVOROVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 tabulka čokolády = 100 g, 1 kostka másla = 250 g)

150 g (1½ tabulky) hořké čokolády
250 ml vroucí vody
1 lžička instantní kávy
180 g (¾ kostky) másla, pokojové teploty
1 lžička vanilky (např. pasty, extraktu atd.)
strouhaná kůra z ½ citrónu
špetka soli
3 vejce
150 ml javorového sirupu, stoprocentního
120 ml bílého přírodního jogurtu
350 g (2⅓ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
ořechy, rozinky, kousky čokolády dle chuti

POSTUP

  1. Připravte si velkou bábovkovou formu a dobře ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přilijte vroucí vodu a přisypejte instantní kávu. Vše míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  3. V míse dobře vyšlehejte máslo s vanilkou, citrónovou kůrou a solí. Pak do něj postupně vešlehejte všechna vejce, javorový sirup a jogurt. Mouku promíchejte s jedlou sodou a skořicí a tuto sypkou směs vmíchejte do máslového základu. Nakonec podle libosti zlehka vmíchejte ořechy, rozinky nebo kousky čokolády. Hotové těsto vlijte do připravené bábovkové formy a rozetřete dorovna.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 1 hodinu. Zda je bábovka upečená, můžete vyzkoušet zapíchnutím dřevěné špejle. Po vytažení z bábovky by měla zůstat suchá bez nalepeného těsta.
  5. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát ještě asi 10 minut. Pak ji můžete opatrně vyklopit na kovovou mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je možné bábovku dle libosti ještě pocukrovat, polít polevou, ozdobit oříšky, kandovaným ovocem atd.

Čokobáboskoř3

Čokobáboskoř4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>