Čokoládové muffiny se skořicí

Čokoládové muffiny se skořicí

„Mamí! Můžeme upéct muffiny? V jedné pohádce je taky pekli.“
„Jaké?“
„Čokoládové! A víš co? Ozdobíme je lentilkami. Já ti pomůžu.“

A tak jsme spolu upekli čokoládové muffiny se skořicí. A lentilkami navrch. A opravdu mi pomohl. Hlavně od těch lentilek. 🙂

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY SE SKOŘICÍ

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

220 g mouky (dávám polovinu špaldové celozrnné a polovinu pšeničné polohrubé)
50 g kakaového prášku
120 g světlého třtinového cukru
1 lžíce (8 g) kypřícího prášku bez fosfátů
¼-½ lžičky mleté skořice (dávám ¼ lžičky pro vůni, ale pro intenzivnější chuť můžete dát ½ lžičky)
špetka soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
250 ml mléka (dávám plnotučné)
80 g másla, rozpuštěného a trochu zchladlého
1 lžička vanilky (extraktu, pasty nebo vanilkového třtinového cukru)
2 vejce
100 g mléčných čokoládových pecek nebo mléčné čokolády nasekané na malé kousky

+ na ozdobu lentilky, kousky čokolády, oříšky, semínka apod.

POSTUP

  1. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
  2. Ve větší míse promíchejte sypké ingredience, tedy mouku, kakaový prášek, cukr, kypřící prášek, skořici, sůl a citrónovou kůru.
  3. V jiné nádobě prošlehejte mokré přísady, tedy mléko, máslo, vanilku a vejce, a vlijte je do moučné směsi. Vše krátce promíchejte, jen aby se ingredience propojily, ale příliš nepřešlehaly. Nakonec zlehka vmíchejte čokoládu.
  4. Těsto rozdělte do všech dvanácti košíčků ve formě a povrch každého muffinu dozdobte lentilkami, nebo jiným posypem dle libosti.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 25 minut nebo dokud nejsou muffiny na omak pevné a pružné.
  6. Upečené muffiny vyjměte z trouby, nechte asi 5 minut odstát ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12 muffinů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *