Čokoládové soufflé s Amarettem

Autor: Táňa
25/04/2015

Čoksouffamaret1

Receptů s čokoládou není nikdy dost. Čokoládové soufflé v sobě skrývá jemnost i příjemnou hořkost použité čokolády s mandlovým nádechem likéru Amaretto. Každé sousto je nadýchané i hutné zároveň a má intenzivní čokoládovou chuť. Opravdu je fajn si tento dezert v klidu a beze spěchu vychutnat.

Aby výsledná chuť soufflé byla co nejlepší, určitě stojí za to použít kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Ideální je hořká 70% čokoláda.

Ačkoliv mandlové Amaretto v tomto receptu výborně funguje, pro změnu můžete soufflé ochutit i likérem s jinou příchutí. A stejně tak je možné nahradit kakaový prášek stejným množstvím rozpustné kávy. Inovovat chutě můžete opravdu různě.

Samotné servírování soufflé je také hezká věc. Soufflé se obvykle ponechává v miskách, v nichž se zapékalo. A když se ozdobí například kakaem, ovocem či šlehačkou, je to líbezná podívaná. Navíc tím, že se připravuje více porcí naráz, máte zároveň skvělou příležitost k setkání s rodinou nebo přáteli u jednoho stolu.

Toto čokoládové soufflé je vhodné i pro ty, kteří se musí vyhýbat lepku. Jen dejte pozor, abyste použili bezlepkovou čokoládu.

Čoksouffamaret2

ČOKOLÁDOVÉ SOUFFLÉ S AMARETTEM

INGREDIENCE

6 lžic (90 ml) smetany ke šlehání
1 lžička hořkého kakaového prášku
2 lžíce (30 ml) mandlového likéru Amaretto
3 vejce
1 lžíce (13 g) tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
½ lžičky vanilky (pasty, extraktu apod.)
150 g hořké čokolády (nejlépe 70 % kakaa)

POSTUP

  1. Připravte si 6 kulatých zapékacích misek, každou o objemu 170 ml, a vymažte je máslem.
  2. Do malého kastrůlku nalejte smetanu a nad mírným ohněm ji nechte prohřát, ale nevařit. Pak kastrůlek odstavte z ohně, ke smetaně přidejte kakao a Amaretto a vše promíchejte. Smetanovou směs rozlejte rovnoměrně do vymazaných formiček.
  3. V jiném kastrůlku nad vodní lázní nechte rozpustit čokoládu. Pak ji odstavte a za občasného zamíchání nechte trochu zchladnout.
  4. Mezitím si ušlehejte sníh ze 3 bílků. Když je pevný, přidejte do něj cukr a znovu šlehejte, až je sníh pěkně hladký.
  5. Do ještě teplé čokolády dobře vešlehejte 3 žloutky, a pak do této směsi opatrně vmíchejte sladký sníh. Hotové těsto rozdělte do formiček.
  6. Troubu předehřejte na 190 ºC. Formičky s těstem postavte na velký plech a vložte je do trouby. Pečte cca 15 minut nebo dokud soufflé není na pohled i na dotek pevné.
  7. Upečené soufflé nechte trošku zchladnout a ihned servírujte. Soufflé se obvykle podává přímo ve formičkách. Můžete ho posypat kakaem, třtinovým cukrem, nebo ozdobit ovocem a šlehačkou.

Čoksouffamaret3

Čoksouffamaret4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close