Čokoládoví motýlci

Cokomotylci1

Dnes mám pro Vás hezkou velikonoční inspiraci s jarním motivem na sváteční stůl – čokoládové motýlky. V podstatě jsou to běžné muffiny, které však díky docela zajímavému a přitom velmi jednoduchému nápadu přetvoříte ve slavnostní dortíčky, které si zamiluje celá rodina. Stačí upečeným muffinům seříznout špičku, tu pak překrojit na dvě poloviny, korpus každého muffinu naplnit oblíbeným džemem a šlehačkou a navrch posadit obě poloviny seříznuté špičky tak, že vytvoří křidélka. A motýlci jsou na světě. No, není to milý a přitom působivý nápad? Mně se zamlouvá od prvního okamžiku. A pokud máte děti, ty budou určitě nadšené a jistě Vám rády a ochotně s pečením a výrobou takových motýlků pomůžou, o konzumaci ani nemluvím :-).

Moji motýlci jsou upečení z čokoládového těsta s příměsí ořechů, ale fajn je, že se tento princip přípravy dá použít i u muffinů z jiných těst. Takže si můžete vybrat recept na své oblíbené muffinové těsto a vyrobit si motýlky zase s jinou příchutí. Kromě toho si také náplň můžete zvolit sami. Pokud nechcete džem v kombinaci se šlehačkou, jednoduše motýlky naplňte svým oblíbeným krémem nebo například pudinkem a ovocem. Opět stačí zapojit fantazii a chutě svých blízkých. Zkrátka aby to bylo podle Vašeho gusta.

Pokud tedy chcete vyzkoušet na Velikonoce něco nového, ne zcela tradičního, mohu Vám čokoládové motýlky jen doporučit. Třeba si u Vás najdou stálé místo i během zbytku roku.

Cokomotylci2

ČOKOLÁDOVÍ MOTÝLCI

INGREDIENCE

Těsto:
60 g másla, rozpuštěného a téměř vychladlého
60 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado), případně světlého třtinového cukru
50 g hořké čokolády, rozpuštěné a téměř vychladlé
1 lžička vanilky (extraktu, pasty nebo esence)
1 vejce
strouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžička citrónové šťávy
špetka soli
60 ml mléka
40 g mletých vlašských ořechů (případně lískových či mandlí)
70 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

Náplň:
oblíbený džem
120 ml smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
  2. V míse dobře prošlehejte máslo s cukrem. Přilejte čokoládu a opět prošlehejte. Přidejte vanilku, vejce, citrónovou kůru a šťávu, sůl a mléko a znovu dobře prošlehejte. Poté přisypejte ořechy a mouku s kypřícím práškem a umíchejte hladké tekuté těsto.
  3. Lžící nalejte těsto do připravených papírových košíčků ve formě. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 25 minut nebo dokud okraje muffinů nezačnou mírně hnědnout. Na dotek mají být upečené muffiny pevné a pružné.
  4. Hotové muffiny vyjměte z trouby, nechte je chvíli zchladnout ve formě a poté je přendejte na kovovou mřížku, aby zcela vychladly.
  5. Mezitím si ušlehejte smetanu dotuha a než ji použijete, nechte ji v chladu.
  6. Ostrým nožem seřízněte vršek každého muffinu do hloubky zhruba 2 cm tak, že vytvoří malý obrácený kužel. Pozor, ať muffin ani odříznutý vršek neproříznete. Do vyhloubených korpusů dejte vždy po jedné lžičce džemu a na něj lžíci ušlehané šlehačky. Seříznuté vršky muffinů překrojte napůl a oba dílky vmáčkněte do šlehačky tak, že utvoří motýlí křidélka.
  7. Motýlky dozdobte například čokoládou, oříšky, marcipánem či jinak podle Vaší libosti a podávejte.

Z uvedeného množství ingrediencí přichystáte 8 motýlků.

Cokomotylci3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *