Čokoládový fondant

Čokfondant1

Co kdybychom si dali malou pauzu od pečení vánočního cukroví, zabrousili do světa čokolády a tam trochu zahřešili? Doufám, že jste pro, protože tím úžasným dezertem, na který vás chci právě pozvat, není nic jiného než čokoládový fondant! Troufám si tvrdit, že něco tak neskutečně lahodného člověk nemívá moc často. A že je co ochutnávat :-)!

Když jsem čokoládový fondant pekla poprvé, bála jsem se, že ho přepeču a střed nebude tekutý, nebo že nepůjde vyklopit a podobně. Ale povedl se skvěle a od té doby je to můj oblíbený dezert, který se perfektně hodí na slavnostní příležitosti i jako „obyčejný“ dezert, když máte chuť na něco hodně čokoládového. Je výborný a navíc i moc hezky vypadá. Vytékající čokoláda ze středu fondantu je opravdu efektní :-).

Na tomto dezertu si bez výčitek mohou pochutnat i lidé s intolerancí lepku. Místo mouky se do něj totiž přidává hořké kakao, které ještě více zvýrazní čokoládové aroma. Na kvalitě čokolády nešetřete, protože by se to projevilo na výsledné chuti, a to by byla u tak skvělého dezertu škoda. Čokoláda je hlavní ingrediencí, na které to celé stojí, a tak sáhněte po dobré čokoládě s obsahem kakaa alespoň 70 %. Některé čokolády mají na obalu uvedenou informaci, že můžou obsahovat stopy lepku. Proto, chcete-li se lepku zcela vyhnout, dejte pozor, ať je použitá čokoláda opravdu bezlepková.

V mém receptu se pracuje s tmavým třtinovým cukrem dark muscovado. Mám ho velmi ráda a často ho při pečení používám. Zaprvé je nerafinovaný a zadruhé má silnou karamelovou chuť díky vysokému podílu melasy. A právě toto jeho silné aroma se výborně hodí do čokoládových dezertů. Nebude ale až tak vadit, když ho budete chtít nahradit světlým třtinovým cukrem, nejlépe však také nerafinovaným.

Ještě bych ráda zmínila, že doba pečení se může malinko lišit podle vaší trouby. Jak je známo, každá peče trochu jinak. Ale důležité je fondant nepřepéci, aby jeho vnitřek neztuhl, ale naopak zůstal hezky tekutý. O to tu vlastně jde, proto je to tak výborný dezert, zajímavý pro oko i jazyk. Zkrátka to chce vyzkoušet, aby se povedl tak, jak má. Kvůli absenci mouky je fondant trochu křehčí a měkký, proto opatrně při vyklápění, aby udržel hezký tvar. Ale jinak by na vás už žádné nástrahy číhat neměly :-).

Čokoládový fondant je podle mě splněný sen všech čokoholiků :-). A jak se říká, kdo jednou zkusí, už nechce jinak. U mě to platí bezvýhradně :-).

Čokfondant2

ČOKOLÁDOVÝ FONDANT

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

110 g másla
110 g hořké čokolády (70 % kakaa)
2 celá vejce + 2 žloutky, pokojové teploty
50 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado), případně světlého třtinového cukru
špetka soli
1 lžička vanilky (např. extraktu nebo pasty)
2 lžíce (12 g) hořkého kakaového prášku

POSTUP

  1. Připravte si 4 zapékací mističky o objemu cca 150 – 170 ml, vymažte je máslem a vysypejte hořkým kakaovým práškem. Dále budete potřebovat velký plech.
  2. V kastrůlku ve vodní lázni nebo nad velmi mírným plamenem nechte rozpustit máslo s čokoládou. Jakmile jsou rozpuštěné, kastrůlek ihned odstavte z ohně, směs dobře promíchejte a nechte chladnout.
  3. Mezitím ve větší míse metličkou nebo pomocí elektrického šlehače na nízký stupeň šlehejte vejce, žloutky, cukr, sůl a vanilku po dobu cca 3 minut, až je hmota pěkně napěněná a jemná.
  4. Když je čokoládová směs zchladlá (může být ještě mírně teplá, ale ne horká), postupným přiléváním ji vmíchejte do ušlehaných vajíček. Nakonec vpracujte kakaový prášek. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených mističek a ty pak vyskládejte na velký plech.
  5. Troubu vyhřejte na 220 °C, vložte plech s naplněnými mističkami a pečte 9-10 minut. Ne déle, aby střed fondantu zůstal pěkně tekutý.
  6. Mističky s upečeným fondantem vyndejte z trouby a nechte je asi 5 minut odstát. Poté fondant v mističkách opatrně při okraji objeďte kolem dokola ostrým nožem, aby se uvolnil. Na každou mističku položte obrácený talířek, na kterém chcete fondant servírovat, a pak vše společně zlehka překlopte vzhůru nohama, aby se fondant z misky vyklopil na talířek.
  7. Čokoládový fondant servírujte ihned po upečení. Výborný je samotný, ale jeho výraznou čokoládovou chuť můžete zjemnit i kopečkem šlehačky, zmrzlinou nebo ovocnou omáčkou.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 4 porce.

Čokfondant3

Čokfondant4

Čokfondant5

Čokfondant6

Čokfondant7

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>