Domácí jablečný štrúdl

Domácí jablečný štrúdl

Když jsem se učila péci své první jablečné štrúdly, pekla jsem je právě podle tohoto receptu na domácí jablečný štrúdl. I dnes po letech ho používám, nejen z nostalgie, ale i proto že mi prostě chutná. Jistých změn můj recept však doznal. Bílou pšeničnou mouku jsem vyměnila za špaldovou hladkou smíchanou s celozrnnou a bílý cukr za třtinový.

Jinak je to vlastně klasika, jablka, vanilka, skořice, a pro fajnšmekry přidávám i ořechy a rozinky v rumu. Někdy pod jablíčka nanesu trochu nadrcených piškotů nebo strouhanky, jindy je zase zasypu vrstvičkou strouhaného kokosu.

Vůbec není na škodu upečený štrúdl ještě zatepla potřít rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Štrúdl pak bude na povrchu jemnější a voňavější. A kdo to má rád, může si ho navrch posypat moučkovým třtinovým cukrem. Prostě vše je povoleno dle vašich zvyklostí. 🙂

Budu ráda, když vám recept poslouží a štrúdl zachutná.

Hezký podzim!

DOMÁCÍ JABLEČNÝ ŠTRÚDL

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml)

300 g mouky (dávám 200 g špaldové hladké a 100 g špaldové celozrnné)
špetka soli
100 g másla, pokojové teploty
1 vejce
1 a ½ lžíce octa
125 ml mléka

+ cca 4-5 jablek (oloupaných, vyjádřených, nastrouhaných nahrubo), vanilkový třtinový cukr, skořice, mleté ořechy, rozinky apod. a trochu rozpuštěného másla ovoněného kapkou rumu na pomaštění upečeného štrúdlu

POSTUP

  1. Všechny ingredience na těsto postupně vložte do větší mísy. Ručně nebo pomocí robotu vypracujte jemné hladké těsto. Zabalte ho do sáčku a dejte na chvíli odpočívat do lednice. Postačí půl hodiny, hodina.
  2. Pak těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na dobře pomoučeném válu na tenkou placku, na ni rovnoměrně naneste nastrouhaná jablka, oslaďte vanilkovým cukrem a dochuťte mletou skořicí. Můžete přidat i ořechy a rozinky, pokud je máte rádi. Obě placky od delší strany srolujte tak, aby zůstaly švem dolů a konce štrúdlů zlehka podhrňte, aby z nich nevytékala šťáva. Štrúdly opatrně přeneste na plech.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněný plech a pečte cca 40 minut, nebo dokud nejsou štrúdly upečené pěkně dozlatova. Pak štrúdly vyjměte z trouby, potřete je rozpuštěným máslem s rumem a nechte na plechu zchladnout.

Z uvedených ingrediencí připravíte 2 menší či 1 větší štrúdl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *