Dýňová mléčná káva s kořením

Jsem milovnice kávy. Velká milovnice kávy. A mezi mé nejoblíbenější kávové nápoje patří caffè latte. Teď v sezóně dýní a s příchodem chladného počasí se přímo nabízí připravit si výbornou domácí dýňovou mléčnou kávu s kořením.

Kdo je kávou postižen stejně jako já, myslím, že tímto nápojem nebude zklamán. Nebojte se, že by v něm dýně byla nějak přehnaně cítit. Spíš nápoji dodá jen takový příjemný nádech. Co je však stěžejní jak chuťově, tak aromaticky, to je koření. To tuto kávu skutečně pozdvihuje, nakopává a dělá ji zajímavou. Základem je skořice a dále se přidává muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. Tedy kombinace koření tolik typická pro dýňové dezerty.

Kdo má rád sladkou kávu, není problém přidat si sladidlo podle chuti. Já dávám přednost zdravějšímu slazení a úplně nejraději si kávu sladím javorovým sirupem. Záleží však jen na vás, jestli si místo něj přidáte třeba med nebo třtinový cukr. Nebo samozřejmě kávu nemusíte sladit vůbec.

Tato káva je mléčná a tak se nabízí použít živočišné mléko. Já každopádně hlasuji pro mléko plnotučné kvůli plné lahodné chuti. Ale vyzkoušenou mám i rostlinnou alternativu, takže pokud použijete například ovesné mléko, mandlové nebo kokosové mléko, nešlápnete vedle.

TIP! Pokud vám zbyde dýňové pyré, vyzkoušejte i mé další podzimní recepty: Pumpkin Pie (Dýňový koláč), Dýňový chléb s čokoládou a javorovým sirupem, Dýňovo-skořicové cookies, Dýňové muffiny s ovesnou drobenkou nebo třeba Dýňový cheesecake s ořechovou pokrývkou.

A teď už šálek kávy do ruky a ať vás pěkně zahřeje.

DÝŇOVÁ MLÉČNÁ KÁVA S KOŘENÍM

Na 2 porce:
250 ml kávy, silné (podle vašich možností překapávané, rozpustné atd.)
300-370 ml plnotučného mléka (případně ovesného mléka, mandlového, kokosového)
2 lžíce dýňového pyré
¼ lžičky skořice, mleté
1/8 lžičky muškátového oříšku, mletého
1/8 lžičky zázvoru, mletého
špetka hřebíčku (postačí 1 najemno nadrcený hřebíček)
1 lžička vanilky (extraktu nebo pasty)
1-2 lžíce javorového sirupu (případně třtinového cukru, medu)

+ na ozdobení například šlehačka, strouhaná čokoláda, mletá skořice  apod.

POSTUP

  1. Všechny ingredience vložte do kastrůlku a dobře promíchejte. Pak nechte kávu ohřívat na mírném ohni za občasného zamíchání až téměř k bodu varu. Dále však nevařte a kávu odstavte z ohně.
  2. Kávu rozlijte do hrnků, ozdobte dle libosti šlehačkou, čokoládou nebo mletým kořením a ihned podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *