Dýňovo-skořicové cookies

Autor: Táňa
05/10/2016

Tímto se oficiálně zapojuji do dýňové sezóny a mám tu nový recept na dýňovo-skořicové cookies.

Jsou celozrnné, kořeněné, voňavé, syté, ořechové, a díky dýňovému pyré mají také zajímavou barvu. Barvu podzimu.

K jejich přípravě mohu říct, že vůbec není náročná. Jediné, co vyžaduje trochu větší úsilí, je to dýňové pyré. Pokud ho však už máte při ruce předem, vše ostatní postupuje celkem rychle. Jako obvykle i u jiných cookies se jen všechny ingredience promíchají v těsto, lžící se na plech nanesou hromádky a upečou se.

Tyto cookies se navíc před pečením sypou jednoduchou sladkou skořicovou posypkou, která jim dodá ještě lepší chuť a lákavější vzhled.

Do těsta se nepřidává cukr, slazené je pouze přírodním sirupem. Já tentokrát zvolila sirup z ječného sladu, ale podle chuti ho můžete klidně vyměnit za sirup javorový, datlový nebo třeba med. Jediný cukr najdete v posypce, u mě jako obvykle pouze nerafinovaný třtinový.

Podzimní pečení je v plném proudu, tak ať se vám i tyto cookies povedou a chutnají.

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Dýňovo-skořicové cookies

DÝŇOVO – SKOŘICOVÉ COOKIES

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
80 ml (⅓ hrnku) sirupu z ječného sladu (či javorového, datlového nebo medu)
1 vejce
90 g dýňového pyré
1 lžička vanilky (extraktu, pasty atd.)
¼ lžičky soli
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
⅛ lžičky mletého zázvoru
⅛ lžičky mletého hřebíčku
160 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
¾ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
60 g ořechů, nasekaných nahrubo (vlašských či jiných podle chuti)

Posypka:
20 g tmavého nebo světlého třtinového cukru
1 lžička mleté skořice

POSTUP

  1. Velký plech vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse vyšlehejte máslo se sirupem a vajíčkem. Přišlehejte dýňové pyré, veškeré koření, mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec ořechy.
  3. Z těsta tvořte na připravený plech kuličky nebo hromádky o průměru asi 4-5 cm, a můžete je rukou nebo vidličkou trošku zploštit.
  4. Připravte si posypku smícháním cukru se skořicí a posypejte s ní povrch všech cookies.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cookies a pečte je 10-12 minut nebo dokud nejsou při okrajích pěkně nazlátlé.
  6. Upečené cookies nechte chvíli zchladnout na plechu, pak je přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte zhruba 20 kusů cookies o průměru 5-6 cm.

Dýňovo-skořicové cookies

Dýňovo-skořicové cookies

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close