Hot Cross Buns

Hotcross1

Hot cross buns jsou výborné, nadýchané, kynuté bochánky, ochucené směsí koření a sušeným ovocem. Tvarem připomínají naše české kynuté buchty, nebo mohou být více zakulacené jako malé mazance. Hot se nazývají proto, že se obvykle podávají ještě teplé, kdy jsou nejlepší. A pokud už nejsou teplé, ani čerstvé, rozkrojí se a znovu zapečou v troubě. Podávat hot cross buns zatepla však není žádnou povinností a určitě si pochutnáte i na těch vychladlých :-). Slovo cross v názvu značí fakt, že povrch bochánků zdobí kříž. Ten se může udělat buď z moučného polotekutého těstíčka, které se nanese na bochánky a spolu s nimi upeče, anebo se utvoří z cukrové polevy na už upečených bocháncích.

Já jsem si hot cross buns zamilovala v Anglii, kde jsou velmi oblíbené. Tradičně se tam jedí o Velikonocích na Velký pátek, jsou však natolik populární, že je běžně seženete v obchodech po celý rok. Stačí zajít do nějakého anglického supermarketu, rozhlédnout se v sekci, kde se prodává pečivo, a bezpochyby na ně narazíte.

Z koření, které dodává hot cross buns jejich typickou chuť a vůni, musím zmínit především skořici, muškátový oříšek a zázvor. Dost často se pak přidává také hřebíček, nové koření, koriandr nebo kmín. Ačkoliv se hot cross buns pečou z obvyklého kynutého těsta, právě koření je dělá slavnostnějšími a chuťově výraznějšími.

A ještě něco nesmí v hot cross buns chybět, a to sušené ovoce. Nejvíce se nabízejí rozinky a také se do bochánků nejčastěji používají, ale setkat se můžete i s jinými druhy sušeného ovoce, například s brusinkami, borůvkami, datlemi atd. Výjimkou není ani slazená citrusová kůra. Ostatně rozinky a kandovanou citrusovou kůru mám já osobně v hot cross buns nejraději, přičemž rozinky namáčím přes noc do rumu. A to je potom paráda :-).

Tradičně se hot cross buns podávají s máslem a džemem a opravdu je na čem si pochutnat. Ať už k snídani, nebo po obědě ke kávě, myslím, že s hot cross buns uspějete vždy.

Hotcross2

HOT CROSS BUNS

INGREDIENCE

Těsto na buns:
180 ml mléka
2 celé hřebíčky
400 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 sáček sušeného droždí (10 g), nebo půl kostky čerstvého droždí (20 g)
50 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado), případně světlého třtinového cukru
¾ lžičky soli
1 lžička vanilky (extraktu, esence, pasty)
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, nebo muškátového květu
¼ lžičky mletého zázvoru
80 g másla, rozpuštěného, teplého
1 vejce
130 g sušeného ovoce (např. mix rozinek v rumu a kandované citrusové kůry)

1 vejce na potření

Těsto na kříže:
3 lžíce (25 g) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
½ lžíce (5 g) světlého třtinového cukru (demerara, light muscovado), namletého na moučku
2 lžíce (30 ml) vody

Poleva:
1 lžíce (10 g) světlého třtinového cukru (demerara, light muscovado), namletého na moučku
1 lžíce (15 ml) vody, vroucí

POSTUP

      1. Připravte si obdélníkovou zapékací formu o rozměrech 30 x 23 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti, a vytřete ji máslem.
      2. Do kastrůlku nalejte mléko, přidejte hřebíčky a přiveďte k varu. Mléko odstavte z ohně a nechte v něm hřebíčky cca půl hodiny louhovat. Poté hřebíčky z mléka vyjměte.
      3. Připravte si těsto na buns. Do mísy dejte mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj nasypejte nebo rozdrobte droždí, zasypejte ho cukrem, zalejte teplým mlékem, ve kterém se louhovaly hřebíčky, a nechte vzejít kvásek. Po cca 10 minutách do mísy přidejte sůl, vanilku, citrónovou kůru, skořici, muškátový oříšek, či květ, zázvor, máslo, vejce a sušené ovoce. Vypracujte pružné těsto a dejte ho na teplé místo na zhruba 1 hodinu kynout.
        Nebo:
        Použijete-li k přípravě těsta domácí pekárnu, vložte do ní nejprve tekuté ingredience, pak ty suché kromě sušeného ovoce a zvolte program „Dough“ („Těsto“). Po několika minutách hnětení se ozve zvukový signál pro vložení dalších ingrediencí a v ten moment do těsta přidejte sušené ovoce. Pekárna těsto uhněte a nechá vykynout.
      4. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále na obdélník o rozměrech stejných, jako má připravená zapékací forma, a ostrým nožem ho rozkrájejte na 12 stejných obdélníčků (chcete-li menší bochánky, těsto rozkrájejte na 16 dílků). Každý z nich po stranách trochu zaoblete a vložte do formy. Takto pokračujte, dokud není forma plná a bochánky rovnoměrně poskládané vedle sebe. Pak na povrchu každého z nich udělejte ostrým nožem dva zářezy ve tvaru kříže a nechte je zhruba 30 minut kynout. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vejcem.
        Nebo:
        Při tvoření bochánků můžete zvolit i rychlejší postup bez vyvalování. Vykynuté těsto rozdělte napůl a každou půlku pak na 6, nebo 8 stejných dílků, podle toho, jak je chcete velké. Z každého dílku těsta utvořte rukama malou kouli a všechny pak naskládejte vedle sebe do připravené vymazané formy. Další postup je pak stejný jako v předchozím odstavci.
      5. Připravte si těsto na kříže smícháním mouky, cukru a vody. Pomocí lžičky utvořte na každém bochánku dvě čárky ve tvaru kříže v místě, kde jste předtím udělali nožem zářezy.
      6. Troubu předehřejte na 190 ºC a bochánky v ní nechte péct po dobu cca 30-45 minut nebo dokud nezačnou zlátnout a při poklepu znějí dutě.
      7. Formu s upečenými bochánky vyjměte z trouby, nechte je trochu zchladnout a mezitím si připravte polevu rozmícháním cukru a vroucí vody. Tuto polevu rozetřete po povrchu teplých bochánků, až se budou krásně lesknout.
      8. Hot cross buns podávejte nejlépe ještě teplé s vrstvou dobrého másla a džemu.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12-16 hot cross buns.

 Hotcross3

Hotcross4

Hotcross5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>