Hruškovo-jablkový koláč s ořechovou drobenkou

Autor: Táňa
09/10/2015

Hrušky a jablka. Něco jako ovocní sourozenci, kteří spolu velmi dobře vycházejí. Obzvláště ve sladkých dezertech je jejich kombinace přímo opojná. Tak pokud jsem vás tímto tak trochu prozaickým úvodem dostatečně naladila, čtěte dále, protože toto počteníčko dnes pojednává o skvělém hruškovo-jablkovém koláči s ořechovou drobenkou.

Na tomto koláči není žádná věda. Křehké těsto ze špaldové celozrnné mouky se šťavnatou ovocnou náplní, posypané máslovou drobenkou s příměsí ořechů. Špaldovou mouku v těstě i drobence můžete klidně vyměnit za pšeničnou celozrnnou mouku, máte-li ji raději. Chutná stejně dobře. Těsto je zcela bez cukru, protože náplň i drobenka koláči dodají i tak dostatek sladkosti. Kdo by si přeci jen chtěl těsto ještě malinko přisladit, může přidat jednu dvě lžíce třtinového cukru, případně javorového sirupu.

Pokud nejste zrovna milovníci hrušek, koláč můžete upéci jen jako jablkový, a pokud neholdujete naopak jablkům, koláč se dá bez problému upéci pouze jako hruškový. Báječná je právě ta variabilita. Ale proč se ochudit o výbornou kombinaci obého? Náplň pak už stačí trošku přikořenit mletou skořicí, a pokud je ovoce hodně sladké a spíše mdlé, pak navíc přidat ještě kapku pikantnosti pomocí citrónové šťávy. K jablkům i hruškám výborně ladí také vanilka, muškátový oříšek nebo hřebíček. Jste-li tedy přiznivci tohoto koření, nebojte se ho do náplně také použít. Ovoce pak doslaďte dle libosti třtinovým cukrem, nebo zvolte jako já zdravější alternativu v podobě javorového sirupu, případně i medu.

No, a drobenka, ta je pro mě sama o sobě skvělým pochutnáním. Pro ovocné koláče je jako stvořená. Pohltí vlhkost ovoce a zároveň mu úžasně dodá na chuti. Použila jsem na ni klasickou trojkombinaci mouka-cukr-máslo, a doplnila ji tlučenými vlašskými ořechy, které se k hruškám i jablkům také výborně hodí.

Tak co, půjdete do toho :-)? Nebojte se, koláč je vážně lahodný. A tak vám přeji, aby splnil vaše očekávání, protože je to ideální dezert (nejen) na toto podzimní sychravé období.

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Hrušjablkolořdrob2

HRUŠKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ S OŘECHOVOU DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
180 g (1¼ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
½ lžičky soli
100 g (⅖ kostky) másla, studeného, pokrájeného na kousky
4-5 lžic (60-75 ml) vody, studené

Náplň:
3 jablka a 3 hrušky, středně velké, oloupané, vyjádřené, nakrájené na cca 2 cm kousky
½ lžičky mleté skořice
špetka soli
40 g (¼ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
3 lžíce (45 ml) citrónové šťávy
65 ml (¼ hrnku) javorového sirupu, stoprocentního

Drobenka:
60 g (⅓ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
60 g (¼ hrnku) světlého třtinového cukru (např. demerara, light muscovado)
40 g (⅕ kostky) másla, studeného
40 g (¼ hrnku) ořechů, natlučených nahrubo

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 26 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Na těsto vsypejte do mísy mouku a sůl, přidejte máslo a vodu dle potřeby. Vše zpracujte v hladké a pružné těsto. Nemusíte ho hníst příliš dlouho, aby nezačalo tát máslo. Hotové těsto dejte alespoň na půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň. Do větší mísy vložte jablka a hrušky, přisypejte skořici, sůl a mouku, a vše promíchejte, aby se ovoce dobře obalilo. Poté přilijte citrónovou šťávu a javorový sirup, a opět vše dobře zamíchejte.
  4. Nachystejte si drobenku. Do menší misky vsypejte mouku a cukr, přidejte máslo a ořechy. Všechny ingredience mněte mezi prsty, dokud nevznikne sypká a přitom lehce mazlavá drobenka.
  5. Na válu vysypaném moukou nebo mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválejte těsto na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Na těsto ve formě poté rovnoměrně rozprostřete ovocnou náplň a posypejte ji drobenkou.
  6. Troubu předehřejte na 180 ºC a koláč v ní pečte zhruba 45-55 minut nebo dokud okraje koláče i drobenka nezačnou zlehka hnědnout.
  7. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě. Podávat ho můžete ještě teplý i zastudena. Uložený na chladném místě vydrží až tři dny.

Hrušjablkolořdrob3

Diskuze

  1. Koláč byl opravdu luxusní! Děkuji za recept, musela jsem se držet, abych ho nesnědla na posezení 🙂. Určitě mrknu i na další Vaše recepty.

    1. Tana Author says:

      Jano, to je prima. Jsem ráda, že Vám koláč chutnal. Také ho máme rádi. Mějte se hezky, Táňa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close