Hruškový koláč s čokoládovým custardem ve skořicovém těstě

Hruškolčokcustard1

Tenhle koláč je úžasný! Musím to napsat hned v úvodu, protože mě vážně okouzlil, a jsem si jistá, že ho v původní podobě i v různých ovocných obměnách budu péci znovu a znovu. A který tajemný dezert, že mě to tak zaujal? Tím zázrakem je hruškový koláč s čokoládovým custardem ve skořicovém těstě :-).

Naše letošní ovocná úroda byla přímo skvostná. Ovoci se dařilo a tolik se toho urodilo, že bylo stále co česat a zavařovat. Včetně hrušek. Moje malé děti hrušky milují, takže jich hodně sníme zasyrova, ale pokud bych si chtěla upéci nějaký dezert s hruškami, už bych neváhala a rovnou se vrhla na koláč, o kterém dnes píši.

Korpus tvoří klasické křehké koláčové těsto, které jsem tentokrát ochutila mletou skořicí. Mám ji ráda. Její aroma v koláči není nikterak rušivé. Množství skořice je tak akorát, aby perfektně doplňovalo chuť čokoládové náplně a pečených hrušek. Těsto vůbec nemusíte sladit. Ani já to nedělám, protože o sladkost koláče se beze zbytku postará čokoládový custard. Ale jestli přeci jen máte raději sladší těsta, můžete do něj přidat jednu nebo dvě lžíce třtinového cukru či javorového sirupu.

Koláč je hruškový, takže výběr ovoce do náplně je jasný, a koláč takto opravdu neměl chybu. Příště ale zkusím experimentovat i s jinými druhy ovoce. Myslím, že výborně by se hodila i jablíčka nebo třeba kompotované okapané broskve. Nebo zkuste jiné své oblíbené ovoce a můžeme pak podiskutovat o tom, které bylo lepší :-).

No, a řekla bych, že gró tohoto koláče spočívá v neodolatelném čokoládovém custardu. Custard z mých receptů už znáte. Možná jste již vyzkoušeli můj Francouzský meruňkový koláč, Pumpkin Pie (Dýňový koláč) nebo Baked Custard (Pečený custard). Custard mám jednoduše velmi ráda, často ho při pečení používám, a ani v mém dnešním receptu jste ho dozajista neviděli naposledy.

A právě ten dnešní custard je ještě o jeden level výš, a to díky čokoládě. V podstatě jde o hořkou čokoládu, zjemněnou smetanou a vajíčkem, dochucenou voňavou vanilkou a doslazenou aromatickým tmavým třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte běžně ve své kuchyni, můžete ho nahradit i světlým třtinovým cukrem. Důležité pak je zvolit opravdu dobrou hořkou čokoládu. Čím kvalitnější čokoládu zvolíte, tím lepší chuť custardu vykouzlíte. Když se potom do takového upečeného čokoládového custardu zakousnete, máte pocit, že jste okusili čokoládové nebe. A tomu se skoro nedá odolat :-).

Opravdu doufám, že jsem vás dostatečně navnadila na tento vynikající koláč, který bych se nebála servírovat ani při nějaké slavnostnější příležitosti. Vyzkoušejte ho, stojí vážně za to!

Hruškolčokcustard2

HRUŠKOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVÝM CUSTARDEM VE SKOŘICOVÉM TĚSTĚ

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g, 1 tabulka čokolády = 100 g)

Těsto:
170 g (1¼ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky soli
100 g (⅖ kostky) másla, studeného, nakrájeného na malé kousky
4-5 lžic (60-75 ml) vody, studené

3-4 hrušky, středně velké, oloupané, vyjádřené, podélně nakrájené na čtvrtiny

Čokoládový custard:
170 g (1⅔ tabulky) hořké čokolády (alespoň 55 % kakaa)
170 ml (⅔ hrnku) smetany ke šlehání
50 g (¼ hrnku) tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
1 vejce + 1 žloutek
1 lžička vanilky (např. extraktu či esence)

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusíte ji vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse promíchejte mouku, skořici a sůl. Pak přidejte máslo a vodu, a vše zpracujte v těsto. Snažte se těsto během hnětení příliš neprohřát, aby se nerozpustilo máslo. Pomoci si můžete například vidličkou nebo pastry blenderem. Opravdu stačí, když se ingredience propojí jen tak, aby držely pohromadě. Když jsou v těstě vidět malé kousky másla, je to ideální. Hotové těsto dejte alespoň na 30 minut odležet do lednice.
  3. Dalším krokem je custard. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a přisypejte cukr. Kastrůlek postavte na sporák na velmi mírný oheň a pomalu míchejte jen do té doby, než se rozpustí čokoláda. Pak kastrůlek ihned odstavte z ohně a dále míchejte, dokud se nerozpustí cukr a všechny ingredience nejsou dobře propojené. Za občasného míchání nechte čokoládovou směs chladnout.
  4. Pak v malé misce rozšlehejte celé vejce, žloutek a vanilku, a prozatím je ponechte stranou, než je dále použijete.
  5. Vezměte těsto z lednice, rozválejte ho na velikost koláčové formy, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta odřízněte a pěkně zarovnejte. Hrušky máte rozkrájené na čtvrtiny a každou tu čtvrtinku z vnější strany několikrát nařízněte. Při pečení se tak vytvoří ozdobné zářezy a hrušky se zároveň lépe propečou. Takto připravené čtvrtiny hrušek pak naskládejte dokola na těsto ve formě řeznou stranou dolů.
  6. Dále dokončete přípravu custardu. Když je čokoládová směs už jen teplá (nesmí být horká), přilijte k ní rozšlehaná vejce, která jste ponechali stranou, a dobře promíchejte. Čokoládový custard poté nalijte na těsto ve formě. Nelijte ho však přímo na hrušky, spíše opatrně mezi ně. A to tak, aby bylo zalité celé těsto, ale povrch hrušek zůstal čistý.
  7. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s koláčem, a pečte cca 45-55 minut nebo dokud není custard viditelně pevný a okraje těsta lehce zlaté. Upečený custard by měl být stále lesklý, při pohybu lehounce třaslavý a při okrajích může mít i malé trhlinky.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě. Podávat ho můžete ještě teplý, ale vynikající je i den dva uleželý. V lednici vydrží až tři dny.

Hruškolčokcustard3

Hruškolčokcustard4

Hruškolčokcustard5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *