Jablkový koláč na plech

Jablkový koláč na plech je můj oblíbený a svého času jsem jej dělávala neustále. Strašně mi chutnal (což se nezměnilo), nevyžadoval mnoho ingrediencí a také jsem si na něm zkoušela a pilovala své vyvalovací schopnosti – rozuměj: vyválet těsto na tenký velký plát, aniž by se přilepil k válu, a přenést ho na plech, aniž by se potrhal. No, byla jsem na sebe docela přísná. Ale za ty roky pečení už vím, že ne vždy se všechno povede a tak se netrápím, když se mi těsto nepovede přenést na plech zcela neporušené hned napoprvé. Případné díry a potrhané kousky těsta zkrátka zase přilepím a jen si užívám, jak se koláč peče a jak chutná. Že je někde nějaká nedokonalost obvykle nikomu nevadí. Na velkou parádu mívám jiné recepty a dezerty. A tenhle je prostě skvělý tak, jak je. Je domácí a je náš. A vůbec nejlepší je s jablíčky z vlastní zahrady.

Stačí si připravit jednoduché křehké těsto, jablka, vanilku, skořici a ořechy, a za chvilku máte na světě výborný podzimní koláč, který potěší snad opravdu každého. Už jen proto, že jste si s ním dali práci a s láskou jste ho upekli.

Pečení zdar a ať vám koláč chutná přinejmenším tak jako mně, takže hodně. 🙂

JABLKOVÝ KOLÁČ NA PLECH

INGREDIENCE

600 g špaldové celozrnné mouky (nebo směs celozrnné a hladké špaldové mouky dle chuti)
½ lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru
320 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
1 vejce + 1 žloutek
5-6 lžic studené vody

+ 8 jablek, oloupaných, vyjádřených a nastrouhaných
2 vanilkové třtinové cukry (40 g), případně více dle chuti
skořice, ořechy, rozinky dle libosti

POSTUP

  1. Budete potřebovat velký mělký plech, já mám velikost 38×34 cm. Lehce ho vymazejte máslem.
  2. Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, žloutek a vodu a vše zpracujte na pevné hladké těsto. Zabalte ho do mikroténového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice.
  3. Těsto rozdělte na poloviny. Jednu polovinu vyválejte na velikost plechu a opatrně ji na něj přeneste. Okraje zarovnejte. Na těsto rozprostřete nastrouhaná jablka, posypejte je vanilkovým cukrem a skořicí dle chuti. Můžete přidat i natlučené ořechy nebo rozinky. Pak vyválejte druhou půlku těsta a přeneste ji na jablka. Okraje hezky zarovnejte a lehce přimáčkněte, aby šťáva z jablek během pečení nevytékala ven. Koláč na několika místech propíchněte vidličkou, aby pára při pečení mohla odcházet ven a koláč se nevydouval.
  4. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu s koláčem a pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě asi 30-35 minut, dokud nebude koláč zbarvený hezky dozlatova.
  5. Hotový koláč vyjměte z trouby a před krájením na řezy ho nechte vychladnout, aby vám horká jablečná náplň nevytekla ven.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *