Jablkový koláč na plech

Autor: Táňa
30/09/2018

Jablkový koláč na plech je můj oblíbený a svého času jsem jej dělávala neustále. Strašně mi chutnal (což se nezměnilo), nevyžadoval mnoho ingrediencí a také jsem si na něm zkoušela a pilovala své vyvalovací schopnosti – rozuměj: vyválet těsto na tenký velký plát, aniž by se přilepil k válu, a přenést ho na plech, aniž by se potrhal. No, byla jsem na sebe docela přísná. Ale za ty roky pečení už vím, že ne vždy se všechno podaří, a tak se netrápím, když se mi těsto nepovede přenést na plech zcela neporušené hned napoprvé. Případné díry a potrhané kousky těsta zkrátka zase přilepím a jen si užívám, jak se koláč peče a jak chutná. Že je někde nějaká nedokonalost obvykle nikomu nevadí. Na velkou parádu mívám jiné recepty a dezerty. A tenhle je prostě skvělý tak, jak je. Je domácí a je náš. A vůbec nejlepší je s jablíčky z vlastní zahrady.

Stačí si připravit jednoduché křehké těsto, jablka, vanilku, skořici a ořechy, a za chvilku máte na světě výborný koláč, který potěší snad opravdu každého. Už jen proto, že jste si s ním dali práci a s láskou ho upekli.

Pečení zdar a ať vám koláč chutná přinejmenším tak jako mně, takže hodně. 🙂

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Jablkový koláč na plech

JABLKOVÝ KOLÁČ NA PLECH

INGREDIENCE

600 g špaldové celozrnné mouky (nebo směs celozrnné a hladké špaldové mouky dle chuti)
½ lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru
320 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
1 vejce + 1 žloutek
5-6 lžic studené vody

+ 8 jablek, oloupaných, vyjádřených a nastrouhaných
2 vanilkové třtinové cukry (40 g), případně více dle chuti
skořice, ořechy, rozinky dle libosti

POSTUP

  1. Budete potřebovat velký mělký plech, já mám velikost 38×34 cm. Lehce ho vymazejte máslem.
  2. Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, žloutek a vodu a vše zpracujte na pevné hladké těsto. Zabalte ho do mikroténového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice.
  3. Těsto rozdělte na poloviny. Jednu polovinu vyválejte na velikost plechu a opatrně ji na něj přeneste. Okraje zarovnejte. Na těsto rozprostřete nastrouhaná jablka, posypejte je vanilkovým cukrem a skořicí dle chuti. Můžete přidat i natlučené ořechy nebo rozinky. Pak vyválejte druhou půlku těsta a přeneste ji na jablka. Okraje hezky zarovnejte a lehce přimáčkněte, aby šťáva z jablek během pečení nevytékala ven. Koláč na několika místech propíchněte vidličkou, aby pára při pečení mohla odcházet ven a koláč se nevydouval.
  4. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu s koláčem a pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě asi 30-35 minut, dokud nebude koláč zbarvený hezky dozlatova.
  5. Hotový koláč vyjměte z trouby a před krájením na řezy ho nechte vychladnout, aby vám horká jablečná náplň nevytekla ven.

Jablkový koláč na plech

Jablkový koláč na plech

Jablkový koláč na plech

Jablkový koláč na plech

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close