Jablkový koláč po francouzsku

Jablkolfranc1

Stejně tak jako mi dělá radost pečení z letního ovoce, dělá mi posléze radost i pečení z plodů přicházejícího podzimu. Hrušky, švestky, dýně a v neposlední řadě i jablka. To jsou právě teď mí nejčastější společníci v kuchyni. Jablkové dezerty jsou podle mě jedny z nejlepších a dnes vás seznámím s receptem na jeden z nich. Jablkový koláč po francouzsku.

Inspirací mi byl recept na French apple tart podle nekorunované královny anglického pečení, Mary Berry. Dovolila jsem si však vlastní zásah do receptu a jeho jisté úpravy. Především jsem jako obvykle sáhla místo bílé mouky po špaldové celozrnné mouce. Na křehká koláčová těsta je fantastická a navíc celému dezertu dodá téměř oříškovou příchuť, což já na jablkových dezertech úplně zbožňuju. Jablka s ořechy k sobě bezpochyby skvěle pasují. A v tomto případě to (skoro)ořechové aroma přináší právě celozrnná špaldová mouka.

Někde jsem něco ubrala a někde naopak něco přidala. Třeba skořici, která v originálním receptu chybí, a mně by zase chyběla přímo v koláči. Mám ji totiž moc ráda a navíc podle mě k jablkovým dezertům neodmyslitelně patří.

Chce se mi napsat, že koláč není složitý na přípravu. Je jen trochu náročnější na čas. Vyválené těsto se předpéká naslepo a také je potřeba předem rozvařit jablka na náplň. Když ale zvládnete toto, pak už konečná fáze přípravy netrvá dlouho. Výsledkem je chuťově jemný a nepřekombinovaný koláč, který se k podzimu krásně hodí.

Přeji dobrou chuť!

TIP! Vyzkoušejte také Apple Pie (Anglický jablečný koláč), Jablečný drobenkový koláč, Hruškovo-jablkový koláč s ořechovou drobenkou, Francouzský jablkový koláč nebo Pečená jablka s brusinkovo-marcipánovou náplní.

Jablkolfranc2

JABLKOVÝ KOLÁČ PO FRANCOUZSKU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
170 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
½ sáčku (10 g) vanilkového třtinového cukru
špetka soli
90 g másla, studeného, nakrájeného na malé kousky
1 žloutek
2 lžíce studené vody

+ 2 jablka, oloupaná, vyjádřená, rozkrojená na čtvrtiny a následně nakrájená na tenké plátky
+ 1-2 lžíce třtinového cukru na posypání plátků jablek

Náplň:
40 g másla
900 g jablek, oloupaných, nakrájených na 2-3 cm velké kousky
2 lžíce vody
60 g světlého třtinového cukru (lze i víc podle kyselosti jablek a můžete doslazovat i medem)
1 lžička vanilkového extraktu nebo 2 lžičky vanilkového třtinového cukru
½ lžičky mleté skořice

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte kousky studeného másla, žloutek a vodu. Vše krátce propracujte, aby vzniklo jemné hladké těsto, ale máslo se příliš nerozehřálo. Můžete si pomoci například vidličkou, pastry blenderem nebo použijte hnětač. Z těsta udělejte kouli, zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte ho alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Na náplň dejte do hrnce máslo a nechte ho na mírném ohni rozehřát. Přidejte nakrájená jablka a vodu, zakryjte poklicí a nechte 10-15 minut provářet. Občas jablíčka promíchejte. Pak přidejte cukr, vanilku a skořici a teď už nezakryté nechte za častějšího promíchávání provářet dalších 10-15 minut, dokud se nevyvaří většina tekutiny a nevznikne husté pyré. Hrnec odstavte z ohně a jablka nechte vychladnout.
  4. Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném válu (nebo mezi dvěma potravinovými fóliemi) na velikost koláčové formy. Pomocí válečku ho přeneste do formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta odřízněte a pěkně zarovnejte. Poté těsto vidličkou několikrát propíchejte, zakryjte ho pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení naslepo se nebude vydouvat.
  5. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte zakrytý korpus a nechte péct 10 minut. Pak z těsta sejměte pečící papír se zatížením a takto odkryté nechte péci ještě 10 minut. Pak formu přesuňte na kovovou mřížku a nechte zchladnout. Korpus by měl být pevný a při okrajích lehounce nazlátlý.
  6. Na předpečené těsto rozetřete uvařená jablka, urovnejte a po celém povrchu ozdobně naskládejte tenké plátky jablek. Nakonec koláč rovnoměrně posypejte 1-2 lžícemi cukru.
  7. Troubu opět vyhřejte na 200 °C, vložte naplněnou formu a pečte 30-40 minut, až budou okraje koláče hezky zlaté a jablíčka s cukrem zapečená.
  8. Upečený koláč nechte ve formě zcela vychladnout, aby náplň dobře ztuhla a z nakrájeného koláče nevytékala. Podávejte se šlehačkou, se zmrzlinou, s Vanilkovou omáčkou ke koláči, nebo jen tak.

Jablkolfranc3

Jablkolfranc4

Jablkolfranc5

Jablkolfranc6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>