Jahodové cupcakes se šlehačkou

Jahodcupcakval1

Ať už slavíte Valentýna, nebo ne, určitě nebude nikomu vadit si tento den trochu osladit a udělat hezčí. Myslím, že k různým oslavám se tak nějak hodí mimo jiné i jahody. A tak jsem pro tuto příležitost připravila jahodové cupcakes se šlehačkou. Ale co si budeme povídat, jahodový dezert se hodí úplně vždycky. Svátek nesvátek. 🙂

Vlastně bych v tom dnešním mlsání žádný velký hřích neviděla. Když se to vezme kolem a kolem, je to celé zdravé. Celozrnné těsto, ovesné vločky, jahody, nerafinovaný třtinový cukr. A šlehačka s hořkou čokoládou? No, s těmi jsou jahody přece naprosto nejlepší! 🙂

Cupcakes je možné upéci s čerstvými i mraženými jahodami. V případě těch mražených je nezapomeňte nejprve rozmrazit a dobře okapat, aby pak těsto s nimi nebylo příliš blátivé.

Z podobného důvodu doporučuji cupcakes ozdobit šlehačkou až chvíli před podáváním. Aby šlehačka při pokojové teplotě hned neklesla a nepokazila celkový dojem.

Přeji dobrou chuť, ať už něco slavíte, nebo si jen chcete zpříjemnit den.

Jahodcupcakval2

JAHODOVÉ CUPCAKES SE ŠLEHAČKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
80 g špaldové celozrnné mouky (nebo dle chuti kombinaci celozrnné a bílé mouky)
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
50 g jemných ovesných vloček
40 g světlého třtinového cukru (např. demerara)
20 g vanilkového třtinového cukru
½ hrnku (125 ml) mléka
1 vejce
50 g másla, rozpuštěného a zchladlého
½ hrnku (cca 120 g) jahod, nakrájených na malé kousky (pokud použijete mražené, nechte je rozmrazit a dobře okapat)

Šlehačka:
200 ml smetany ke šlehání
20 g čokoládové rýže nebo nastrouhané hořké čokolády

Na dozdobení:
čerstvé jahody, čokoládová rýže apod.

POSTUP

  1. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
  2. Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, sůl, kypřící prášek, ovesné vločky, cukr a vanilkový cukr.
  3. V jiné nádobě prošlehejte mléko, vejce a máslo.
  4. Tekuté přísady přilijte k moučné směsi a vše promíchejte. Nakonec přidejte jahody a už jen krátce a lehce zamíchejte. Pak těsto rozdělte do papírových košíčků ve formě.
  5. Troubu předehřejte na 180 ºC. Vložte formu a pečte cca 20-25 minut nebo dokud cupcakes nezačnou na okrajích zlátnout. Když do těsta zapíchnete dřevěnou špejli a ono se na ni nechytá, je upečeno.
  6. Cupcakes vyjměte z trouby, nechte chvilku odstát ve formě, pak je vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
  7. Mezitím si připravte šlehačku. Do mísy vlijte smetanu a pomocí elektrického šlehače ji šlehejte pomalu na nízké otáčky, dokud není hezky pevná a načechraná. Pak do ní pomocí lžíce už jen zlehka vmíchejte čokoládovou rýži nebo nastrouhanou čokoládu.
  8. Hotovou šlehačku přendejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a nastříkejte ji na upečené vychladlé cupcakes. Pak je dozdobte podle libosti čerstvými jahodami, čokoládovou rýží apod.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 7 cupcakes.

Jahodcupcakval3

Jahodcupcakval4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *