Jahodovo-banánové poháry s Amarettem

Jahodovo-banánové poháry s Amarettem

Když se vám nebude chtít péci nic náročného a zdlouhavého, zkuste rychlý nepečený dezert. Jahodovo-banánové poháry s Amarettem.

Základ je podobný jako u tiramisu. Krém je z Mascarpone, prokládá se piškoty namočenými v kávě a mandlovém likéru, ale tady se ještě navíc vyskytuje ovoce. Jahody a banány můžete libovolně vyměnit za jiný oblíbený druh ovoce podle chuti.

Cukr je obsažený v piškotech a také v mandlovém likéru, ale jinak krém doslazuji už jen javorovým sirupem. Nebo vyzkoušejte med, případně jiné přírodní sladidlo, které vám vyhovuje.

Dezert připravíte opravdu za chvilku. Jediný čas, který je dobré obětovat, je čas na odležení. Dezert pak bude jemný, vláčný a všechny chutě se propojí.

JAHODOVO-BANÁNOVÉ POHÁRY S AMARETTEM

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 Mascarpone = 250 g)

Krém:
1 vanička (250 g) Mascarpone
2 lžíce (30 ml) mandlového likéru Amaretto
2 lžíce (30 ml) javorového sirupu, stoprocentního (nebo více podle chuti, máte-li raději sladší dezerty)
1 lžička vanilkového extraktu

8 dlouhých cukrářských piškotů
12 jahod, velkých, odstopkovaných a omytých (v případě, že nemáte čerstvé, použijte kompotované jahody)
2 banány, oloupané, nakrájené na tenká kolečka

Na namáčení piškotů:
100 ml uvařené silné zrnkové kávy
100 ml mandlového likéru Amaretto

POSTUP

  1. Připravte si 4 menší pohárky či dezertní misky. Na každý pohár budete potřebovat 2 cukrářské piškoty, 3 jahody a půlku banánu.
  2. Na krém prošlehejte ve vyšší nádobce Mascarpone, Amaretto, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  3. Na namáčení piškotů promíchejte v misce uvařenou kávu a Amaretto.
  4. Do každého poháru nalámejte piškot namočený v kávě s Amarettem, na něj dejte cca 1 velkou lžíci krému, poklaďte čtvrtkou banánu nakrájenou na tenká kolečka a dvěma jahodami nakrájenými na malé kousky. Toto vrstvení ještě jednou zopakujte, tedy namočený piškot, krém, čtvrtka nakrájeného banánu a navrch jedna celá jahoda.
  5. Hotové poháry dejte do lednice a nechte je pár hodin proležet. Před podáváním je můžete ještě trochu libovolně přizdobit, například strouhanou čokoládou, drcenými oříšky, šlehačkou apod.

Z uvedených ingrediencí připravíte 4 menší poháry.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *