Jahodový dort s čokoládovými srdíčky

1

Dnes tu mám recept pro všechny, kdo chtějí slavit, pořádně si osladit život a zároveň potěšit někoho blízkého. Ráda bych vás nalákala na svůj jahodový dort s čokoládovými srdíčky, který je dle mého názoru tím pravým dezertem :-).

Příprava dortu není vůbec náročná. Základem je oříškový korpus, na který potřebujete pouze tři ingredience – mleté oříšky, vejce a vanilkový třtinový cukr. Oříšky nahrazují přítomnost mouky v těstě a tak je navíc upečený korpus bezlepkový.

Obvykle mám raději méně sladké dezerty, ale tento dort je tak trochu výjimka. Na upečený oříškový korpus se totiž nanáší ganache ze smetany a bílé čokolády, která je sama o sobě dost sladká. Ale také úžasně dobrá. A ačkoliv si na mlsání samotné bílé čokolády až tak moc nepotrpím, musím říct, že tady je v kombinaci s méně sladkým korpusem a přirozeně nakyslými jahodami naprosto lahodná, a vše je společně chuťově vyvážené.

Pak už stačí dort jen dozdobit, přikrášlit, případně opatřit svíčkami. Já jsem ho tentokrát pekla pro svého malého syna, který miluje srdíčka, a tak si jimi dort sám ozdobil. A také proto se čokoládová srdíčka nakonec dostala i do samotného názvu receptu :-).

Doufám, že dort bude chutnat i vám. 

2

JAHODOVÝ DORT S ČOKOLÁDOVÝMI SRDÍČKY

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml)

Těsto:
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
30 g vanilkového třtinového cukru
60 g lískových oříšků, umletých najemno

Ganache:
180 g bílé čokolády, nalámané na kostičky
60 ml (¼ hrnku) smetany ke šlehání

+ cca 300 g jahod, čerstvých, omytých, nakrájených napůl

POSTUP

  1. Malou dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení, nebo ji vymazejte máslem a vysypejte namletými oříšky.
  2. Připravte si těsto. V suché čisté nádobě ušlehejte pevný sníh z bílků. Ve větší míse dobře vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte oříšky a nakonec zlehka vmíchejte sníh. Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 15-20 minut nebo dokud není těsto na dotek i pohled pevné, začíná se odlepovat od formy, a když do něj vpíchnete dřevěnou špejli, těsto se na ni nelepí. Upečený korpus vyklopte z formy a nechte ho vychladnout na kovové chladicí mřížce.
  4. Mezitím si připravte ganache. Bílou čokoládu dejte do malého kastrůlku, přilijte smetanu a společně nechte na mírném ohni trochu nahřát. Nesmí se vařit. Jakmile se čokoláda začne rozehřívat, ihned kastrůlek odstavte z ohně a míchejte, dokud není čokoláda zcela rozpuštěná a obě ingredience dobře propojené. Dál míchejte ještě asi 3-4 minuty, dokud ganache trochu nezchladne. Bude lehce tekutá a krémovitá.
  5. Ganache rozetřete na vychladlý oříškový korpus a na ni rozložte půlky jahod. Nakonec dort dozdobte čokoládovými srdíčky, tlučenými oříšky, čokoládovými peckami apod.
  6. Dort nechte před servírováním několik hodin proležet. Vychladlá ganache bude pevnější a chutě se propojí.

3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>