Jahodový mřížkový koláč

Jahodmřížkol1

Sezóna jahod je u konce, ale to neznamená konec jahodových dezertů. Někdo má zásoby ovoce v mrazáku (ano, já také) a někdo si ho jednoduše koupí. Fajn je, že i jahody jsou běžně k dostání po celý rok. Samozřejmě nejvíc chutnají čerstvě utržené přímo ze zahrady, ale když někdy není zbytí a chuť na dezert je veliká, musíme si prostě nějak vypomoci :-). Tímto chci říct, že jahodový mřížkový koláč si můžete upéct téměř kdykoliv. A těm, kdo mají rádi jahody, to vřele doporučuji, protože je naprosto skvělý.

Vždycky se mi moc líbily mřížkové koláče. Mřížka z těsta koláč uzavírá, přitom ne zcela, takže je vidět lákavá slaďoučká náplň, a koláč s ní navíc působí hezky ozdobně a slavnostně. Dá se tak upéct mnoho koláčů s nejrůznějšími náplněmi, nemusí to být nutně pouze tradiční marmeláda nebo ovoce.

Základem je křehké těsto, které poslouží jako korpus koláče a vystačí i na tvorbu mřížky. Já jsem použila celozrnnou špaldovou mouku, kterou mám na křehká koláčová těsta nejraději, ale pracovat můžete i s pšeničnou moukou, nebo část nahradit moukou kukuřičnou.

Jahodová náplň je opravdu velmi snadná, utvoříte ji pouhým promícháním několika ingrediencí. Náplň během pečení krásně probublává skrz mřížku a trochu se jí dostane i na povrch. Ale to vůbec nevadí, naopak přidává koláči krásnou rudou barvu a mírně rustikální vzhled. Množství cukru v náplni berte jako orientační, hodně to závisí na sladkosti použitých jahod. Já měla k dispozici opravdu výborné, čerstvě natrhané české jahody a můj koláč byl vyváženě sladký přesně s tím množstvím cukru, které uvádím v ingrediencích. Náplň svého koláče si však případně individuálně doslaďte podle své chuti.

Po upečení nechte koláč dobře vychladnout, aby náplň nevytékala. Pokud se tak přeci jen stane, není to nikterak na závadu. Náplň je hodně šťavnatá a právě tím také výborná. Stejně jako celý koláč.

Tak vám přeji dobré pochutnání a příjemný jahodový zážitek, který si rádi zopakujete :-).

Jahodmřížkol2

JAHODOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
2¼ hrnku (350 g) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
¾ lžičky soli
200 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
2 žloutky
3 lžíce (45 ml) javorového sirupu∗
2 lžíce (30 ml) vody, studené

smetana na potření a 1-2 lžíce světlého třtinového cukru na posypání

Náplň:
4 hrnky (cca 570 g) jahod, čerstvých, případně mražených
⅓ hrnku (80 g) světlého třtinového cukru (např. demerara, light muscovado)
3 lžíce (21 g) kukuřičného škrobu
1 lžíce (15 ml) octa balsamico (nemusí být)

∗ Pozn.: Javorový sirup lze nahradit 2 lžícemi (24 g) světlého třtinového cukru. V tom případě přidejte do těsta ještě 3 lžíce (45 ml) studené vody.

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku se solí, přidejte kousky studeného másla, žloutky, javorový sirup (nebo světlý třtinový cukr) a vodu. Všechny ingredience krátce propracujte tak, aby vzniklo pružné soudržné těsto. Máslo by se zpracováváním nemělo příliš rozehřát, ale naopak by v těstě měly být vidět jeho kousíčky. Tak se upeče křehké, jemné a přitom křupavé těsto. Těsto nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Mezitím si udělejte jahodovou náplň. Čerstvé, odstopkované a umyté jahody pokrájejte na poloviny, ty větší na třetiny. Pokud použijete mražené jahody, nechte je nejdříve povolit při pokojové teplotě, pak je nechte odkapat a nakrájejte. Jahody vložte do velké mísy a přidejte k nim světlý třtinový cukr, kukuřičný škrob a chcete-li chuť jahod ještě více zvýraznit, přilijte také ocet balsamico. Vše lehce promíchejte tak, aby jahody byly cukrem a škrobem dobře obalené.
  4. Odleželé těsto rozdělte na dva díly. Jeden díl vyválejte na pomoučeném válu na kolo o něco větší, než je průměr připravené koláčové formy. Těsto přeneste do formy a vyložte jím dno i boky tak, aby trochu přesahovalo přes okraj formy. Pak do těstového korpusu rovnoměrně rozprostřete jahodovou náplň.
  5. Druhý díl těsta vyválejte stejným způsobem na stejnou velikost, a pak ho ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájejte na 10-14 proužků. Záleží, jak široké je chcete mít. Pak z nich vytvořte na koláči mřížku. Je více způsobů, jak mřížku z těsta vytvořit, ale nejjednodušší je ten, kdy polovinu proužků rozložíte v pravidelných odstupech ve stejném směru přes jahodovou náplň, a poté stejným způsobem rozložíte druhou polovinu proužků tak, aby byly v pravém úhlu k těm prvním. Nakonec přesahující okraj těsta zarovnejte a ozdobně upravte.
  6. Mřížku a okraje koláče potřete trochou smetany a posypejte je 1-2 lžícemi světlého třtinového cukru. Ten při pečení utvoří sladkou a mírně křupavou krustičku.
  7. Troubu předehřejte na 200 ºC a koláč dejte při této teplotě péct na 15 minut. Pak teplotu trouby snižte na 180 ºC a pečte ještě zhruba 30 minut nebo dokud koláč není na povrchu hezky zlatavý.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Nejlépe několik hodin, protože horká náplň je tekutá a chladnutím postupně tuhne. Koláč je nejlepší čerstvý, ale výborný je i rozleželý do druhého dne.

Jahodmřížkol3

Jahodmřížkol4

Jahodmřížkol5

Jahodmřížkol6

Jahodmřížkol7

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>