Jemné zázvorové cookies

Autor: Táňa
20/01/2015

Pokud jste ještě nikdy neochutnali zázvorové cookies, začněte těmito. Jsou jemné, voňavé, příjemně kořeněné, po zázvoru lehounce štiplavé. Potěší, zahřejí i zasytí. Přivoňte si k nim. Zázvor, skořice, hřebíček, vanilka. Nádhera. Prostě parádní dobrota k odpolednímu čaji.

Jemné zázvorové cookies právem patří do kategorie zdravých. Ty, kdo se bojí, že co je zdravé, to není dobré, můžu uklidnit. Tento případ to určitě není. Zdravé píšu proto, že při jejich přípravě používám svoji oblíbenou celozrnnou špaldovou mouku a nerafinovaný tmavý třtinový cukr s vysokým podílem melasy.

A právě melasa je další velmi zajímavou a zdravou ingrediencí, která těmto cookies dodává specifickou netradiční chuť a barvu kakaa. Chuť samotné melasy si mnoho přiznivců asi nenajde a pokud ji nemáte k dispozici, nebo ji nechcete použít, můžete místo ní přidat stejné množství medu. Ale pokud Vám to mohu doporučit, já bych ji nenahrazovala. Vyzkoušejte ji, protože pouze s ní jsou tyto zázvorové cookies tak lahodné. A věřím, že si je oblíbíte stejně tak jako já a že ani Vám nebude stačit ochutnat jen jednu.

Jemné zázvor.cookies2

JEMNÉ ZÁZVOROVÉ COOKIES

INGREDIENCE

80 g másla pokojové teploty
50 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
1 vejce
40 g (2 a ½ lžíce) melasy
140 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky soli
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

POSTUP

  1. Připravte si velký mělký plech a vyložte ho pečícím papírem.
  2. V míse ušlehejte máslo s cukrem a melasou do hladkého krému. Přidejte vejce a znovu prošlehejte.
  3. Mouku smíchejte s kořením, solí a kypřícím práškem a tuto směs pak pomalu vmíchejte do máslového základu. Vypracujte jemně lepivé těsto.
  4. Lžící odkrajujte kousky těsta a z nich dělejte na plech hromádky o průměru cca 4 cm s odstupem zhruba 5 cm. Chcete-li mít kopečky těsta stejně velké, můžete si pomoci naběračkou na zmrzlinu, která je pěkně vytvaruje. Hromádky vidličkou nebo například razítkem na sušenky mírně zploštěte.
  5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC a pečte 10-12 minut. Cookies mají hnědou barvu a mohou se snadno přepéci, proto je hlídejte a plech vyndejte raději dříve než později. Hotové cookies nechte chvíli zchladnout na plechu a ještě teplé je přendejte na chladící mřížku. Konzumovat můžete ihned.

Z uvedeného množství ingrediencí upečete asi 20 kusů cookies o průměru 4-5 cm.

Jemné zázvorové cookies

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close