Kakaové brownies s datlovým sirupem

Datlbrown1

Receptů na brownies existuje opravdu hodně, některé lepší, některé horší. Mně se, myslím, podařilo najít výborný recept, který jsem si navíc upravila tak, aby byl ještě chutnější a zdravější. Tak vznikly kakaové brownies s datlovým sirupem.

To hlavní jsem napsala už do samotného názvu receptu. Těsto těchto brownies je připravené pouze z kakaového prášku, nikoliv z čokolády. Čokoláda se sice do těsta také přidává, ale před pečením se nerozpouští. Jen se naseká na drobné kousky, které se na závěr přimíchají do těsta. Báječně tak doplní a zvýrazní výslednou intenzivní kakaovou chuť.

Podstatnou změnou, kterou jsem v receptu učinila, je záměna cukru za datlový sirup. Ten se dle mého názoru perfektně snoubí s kakaem i čokoládou a navíc dezertu přináší přeci jen o něco zdravější sacharidy. Těsto s datlovým sirupem je mokřejší a blátivější a upečené brownies mají pak příjemně vláčnou strukturu.

Mouku používám celozrnnou, která dezertu dodá další živiny a vlákninu a přitom ji v tom hutném kakaovém těstě téměř nepoznáte.

Pro bezlepkovou verzi brownies se nemusíte obávat péci s bezlepkovou moukou, dezert se hezky vydaří i s ní.

Tyto brownies peču už nějaký ten rok. Recept se mi velmi osvědčil tak, jak jsem si ho upravila, a tak ho s radostí předávám i Vám :-).

Datlbrown2

KAKAOVÉ BROWNIES S DATLOVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)

130 g másla
⅔ hrnku (210 g) datlového sirupu
1 lžička vanilky (extraktu, pasty apod.)
¾ hrnku (80 g) kvalitního kakaového prášku
¼ lžičky soli
2 vejce
⅔ hrnku (90 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (nebo bezlepkové mouky)
¼ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¼ hrnku (60 g) čokoládových pecek nebo hořké čokolády, nasekané na cca 1 cm kousky

POSTUP

  1. Připravte si čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm, případně jinou podobnou formu, a vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Do většího kastrůlku dejte máslo a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Pak kastrůlek z ohně odstavte a máslo nechte trošku vychladnout, stačí 5 minut.
  3. Do másla přidejte datlový sirup, vanilku, kakao a sůl a metličkou vše dobře prošlehejte. Poté postupně vešlehejte obě vejce a mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte kousky čokolády. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
  4. Troubu vyhřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 20-25 minut nebo dokud nejsou brownies na pohled i na dotek pevné. Uvnitř by měly zůstat trochu lepivé. (Čím déle budete brownies péci, tím tvrdší budou. Budete-li je péci spíše kratší dobu, zůstanou mokřejší a vláčnější.)
  5. Upečené brownies nechte ve formě chvíli odstát, pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Brownies podávejte nakrájené na malé řezy, samotné nebo například s kopečkem šlehačky či zmrzliny.

Datlbrown3

Datlbrown4

Datlbrown5

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *