Koláč s povidly a vanilkovým custardem

Kolpovidcust1

Koláčů se nebojte a s chutí do nich :-). Dnes vám představím recept na koláč s náplní možná ne zcela tradiční, ale bezpochyby moc dobrou. Jde o koláč s povidly a vanilkovým custardem.

Základem je vcelku běžné máslové koláčové těsto, jen doplněné o jemně mleté mandle. Mandle dodají těstu chuť i jistou křehkost.

Na náplň používám domácí pečená nepřislazovaná švestková povidla, ale sáhnout můžete po jakýchkoliv švestkových povidlech, která máte rádi. Povidla mají sama o sobě výraznou chuť a k jemnému smetanovo-vanilkovému custardu tvoří velmi příjemný pikantní kontrast.

Myslím, že tento koláč by mohl být právě i díky té nevšední kombinaci povidel a custardu zajímavým zpestřením a rozšířením obvyklé koláčové nabídky.

Vyzkoušejte. Dobrou chuť!

TIP! Custard mám velmi ráda a často se vracím k receptům s jeho použitím. Pokud byste si chtěli připomenout některé mé starší recepty s custardem, nahlédněte sem: Francouzský meruňkový koláč, Pumpkin Pie (Dýňový koláč), Jemný citrónový koláč, Baked Custard (Pečený custard) nebo Hruškový koláč s čokoládovým custardem ve skořicovém těstě.

Kolpovidcust2

KOLÁČ S POVIDLY A VANILKOVÝM CUSTARDEM

INGREDIENCE

Těsto:
180 g celozrnné špaldové mouky
30 g mandlí, jemně mletých
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
120 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
2 lžíce vody, studené

Povidlová náplň:
250 g (cca 1 hrnek) švestkových povidel (používám domácí nepřislazovaná povidla pečená v troubě)
2 lžíce rumu

Vanilkový custard:
300 ml smetany ke šlehání
3 vejce
80 g světlého třtinového cukru (používám nerafinovaný cukr demerara)
1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 26 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse promíchejte mouku, mandle, vanilkový cukr a sůl. Přidejte máslo s vodou a vypracujte vláčné těsto. Nehněťte ho příliš dlouho, aby se nerozehřálo máslo. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte odpočívat do lednice. Stačí půl hodiny, ale podle potřeby můžete i přes noc.
  3. Odpočinuté těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta hezky zarovnejte. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, zakryjte ho pečícím papírem, a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení naslepo se nebude vydouvat.
  4. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte zakrytý korpus a nechte péct 10 minut. Pak z těsta sejměte pečící papír se zatížením a takto odkryté nechte péci ještě 10 minut. Pak formu přesuňte na chladicí mřížku a nechte stát, dokud korpus nevychladne. Měl by být pevný a při okrajích jen lehounce nazlátlý.
  5. Povidla promíchejte s rumem a rovnoměrně je rozetřete po celém povrchu vychladlého korpusu.
  6. Pak si připravte custard. Smetanu vlijte do kastrůlku a na mírném ohni ji za stálého míchání přiveďte k bodu varu. Dále však nevařte a ihned ji odstavte z ohně. V misce rozšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkou, a tuto směs vlijte do horké smetany v kastrůlku. Vše dobře promíchejte a zlehka nalijte na povidla v korpusu.
  7. Troubu vyhřejte na 180 °C, opatrně vložte naplněnou koláčovou formu a pečte cca 20 minut, až si custard hezky sedne. Měl by být na pohled pevný, ale ještě mírně třaslavý a nepřepečený. Ve středu koláče se může zdát ještě lehce mokrý, ale tak je to akorát.
  8. Koláč nechte po upečení zcela vychladnout, aby při brzkém krájení horká náplň případně nevytékala. Pak můžete koláč dle libosti přizdobit (čokoládou, šlehačkou atd.) a s chutí servírovat.

Kolpovidcust3

Kolpovidcust4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *