Křehký tvarohový koláč s čokoládou

Krehtvarkol1

Svého času jsem křehký tvarohový koláč s čokoládou pekla snad každý týden, jak moc mi chutnal. A na tom, že ho mám pořád velmi ráda, se nic nezměnilo.

Dříve jsem ho pekla z bílé mouky a bílého cukru, ale tyhle časy už jsou pryč :-). Připravuji ho zdravěji a přitom je stále úžasný. Na těsto používám celozrnnou špaldovou mouku, ale stejně dobře poslouží i celozrnná pšeničná.

Co mám na tomto koláči opravdu ráda, je právě těsto. Křehoučké, jemné a výborně se s ním pracuje. A tu zmiňovanou křehkost způsobuje jedna důležitá ingredience, a to kukuřičný škrob. Pokud jste těsto s přidáním kukuřičné moučky ještě nedělali, vyzkoušejte ho. Věřím, že se vám osvědčí, a určitě ho můžete použít i na jiné druhy křehkých koláčů.

Na oslazení obvykle sáhnu po nerafinovaném světlém třtinovém cukru. Osvědčil se mi buď light muscovado nebo demerara. Mají lehounce karamelové aroma, ale ne natolik, aby rušilo nebo přehlušovalo chuť ostatních ingrediencí. Na ovonění těsta i náplně navíc přidávám třtinový cukr s vanilkou.

Právě vanilka a také citrónová kůra se báječně hodí k náplni z tvarohu a příjemně ji doladí. Náplň je šťavnatá, hutná a její sladkost vyvažují kousky čokolády. Je na vás, jestli použijete hořkou nebo mléčnou, v koláči chutnají obě dvě. Ale platí, že čím kvalitnější čokoláda, tím lepší chuť.

Jsem zvědavá, jestli vám bude můj křehký tvarohový koláč chutnat tak jako mně. Doufám, že ano, a tak přeji dobrou chuť :-).

Krehtvarkol2

KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

Těsto:
240 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
60 g kukuřičného škrobu (Maizena)
½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů (6 g)
20 g světlého třtinového cukru (používám nerafinovaný light muscovado nebo demerara)
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
¼ lžičky soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 vejce
100 g másla, studeného, pokrájeného na kousky

Náplň:
500 g tvarohu, nejlépe polotučného (2 vaničky)
1 vejce
40 g světlého třtinového cukru
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
strouhaná kůra z ½ citrónu
100 g čokolády, hořké nebo mléčné, pokrájené na drobné kousky

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat.
  2. Na těsto v míse promíchejte mouku, kukuřičný škrob, kypřící prášek, třtinový a vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Pak přidejte vejce a máslo a vypracujte pevné hladké těsto. Nemusíte ho hníst příliš dlouho, aby máslo nezačalo tát. Hotové těsto zabalte do mikroténového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň ušleháním všech ingrediencí kromě čokolády.
  4. Uleželé těsto rozdělte na dvě části, jednu trochu větší než tu druhou. Větší část těsta rozválejte na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky na velikost koláčové formy, a vyložte jím její dno i boky. Na těsto do formy vylejte tvarohovou náplň, uhlaďte ji a rovnoměrně po celé ploše posypejte pokrájenou čokoládou. Pak vyválejte druhou menší část těsta, položte ji na povrch koláče, těsto při okrajích ořízněte a zlehka přimáčkněte. Nakonec povrch koláče opatrně vidličkou několikrát propíchněte, aby při pečení mohla unikat pára a těsto se nevydouvalo.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte koláč a pečte asi 40-50 minut nebo dokud těsto při okrajích nezezlátne.
  6. Upečený koláč vyndejte z trouby a i s formou postavte na kovovou chladicí mřížku. Krájejte až po vychladnutí, aby náplň s čokoládou ztuhla a z koláče nevytékala.
  7. Uchovaný na chladném místě koláč vydrží v pořádku několik dní.

Krehtvarkol3

Krehtvarkol4

Krehtvarkol5

Krehtvarkol6

Krehtvarkol7

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>