Kynuté celozrnné buchty

Kyncelozrbuchty1

Tak ta malá ručička na první fotce patří mému staršímu synkovi, který se na čerstvě upečené buchty vrhnul se stejnou chutí, jako jsem to vždycky dělávala coby malá holka i já :-). A makové buchty byly ty nejlepší. Tenkrát jsem byla mimořádně vděčný strávník, ale neuměla jsem si je udělat. Vděčný strávník jsem pořád, ale dnes už si buchty umím upéct sama. A dělávám to trochu zdravěji, takže jsem kynuté buchty proměnila na kynuté celozrnné buchty.

Na těsto obvykle používám celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou mouku, ale je třeba počítat s tím, že kynuté buchty s celozrnnou moukou nebudou tak nadýchané, jako když se upečou z bílé mouky. A proto někdy dělávám kompromis a celozrnnou mouku míchám napůl s moukou bílou. Čistě pro ten pocit, že buchty více nakynou a budou trošičku buclatější.

Dál už je to klasické kynuté těsto, do kterého rozhodně nezapomeňte přidat citrónovou kůru a vanilku pro vůni, a také těsto dobře osolit, aby nebylo mdlé a získalo plnější chuť.

Kynuté těsto jsme doma odjakživa připravovali s máslem, ale pro větší jemnost a vláčnost můžete přilít i trošku rostlinného oleje.

Já mám nejraději buchty s mákem a také je nejčastěji peču. Proto ve svém receptu uvádím rozpis na makovou náplň. Do buchet ale můžete zabalit i jakoukoliv jinou náplň, kterou máte rádi vy. Kromě máku mám v tomto receptu vyzkoušená i povidla, tvarohovou a ořechovou náplň. Všechny jsou skvělé.

Množství ingrediencí v mém receptu stačí jen na několik buchet, asi tak 9 kusů. Jak můžete vidět na fotkách, pekla jsem je v malém čtvercovém pekáčku. Na větší pekáč množství ingrediencí na těsto i náplň podle potřeby zdvojnásobte nebo ztrojnásobte.

Blíží se Velikonoce. Proč si k nim neupéct právě kynuté celozrnné buchty?

Kyncelozrbuchty2

KYNUTÉ CELOZRNNÉ BUCHTY

Těsto:
250 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (nebo občas také dávám směs celozrnné a bílé mouky)
½ sáčku sušeného droždí (5 g), nebo ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
30 g třtinového cukru s vanilkou
125 ml mléka, teplého
⅓ lžičky soli
strouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
50 g másla, rozpuštěného
1 lžíce rostlinného oleje
1 žloutek

+ cca 50 g rozpuštěného másla na vymazání formy a potírání buchet

Maková náplň:
80 g mletého máku
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
1 lžíce medu (cca 20 g)
¼ lžičky mleté skořice
150 ml mléka

POSTUP

  1. Budete potřebovat pekáček o rozměrech 20×20 cm nebo jinou podobně velkou formu, a dobře ji vymazejte rozpuštěným máslem.
  2. Připravte si kynuté těsto. Do větší mísy nasypejte mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj dejte droždí, posypejte ho cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte vzejít kvásek. Za cca 10 minut do mísy přidejte sůl, citrónovou kůru, máslo, olej a žloutek. Vše míchejte a hněťte tak dlouho, až vznikne hladké, lehce lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout. Podle potřeby můžete i déle. (Použijete-li k přípravě těsta domácí pekárnu, vložte do ní nejprve tekuté ingredience, pak ty suché a zvolte program „Dough“ („Těsto“). Pekárna těsto uhněte a nechá vykynout.
  3. Makovou náplň přichystáte tak, že všechny ingredience promícháte ve větším kastrůlku, přivedete k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povaříte. Pak náplň nechte vychladnout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na plát silný cca ½ cm a nožem rozkrájejte na čtverce nebo obdélníky. Počet nakrájených dílků je na vás, podle toho, kolik chcete mít buchet. Mně jich vyšlo 9. Doprostřed každého dílku těsta vložte trochu makové náplně, okraje těsta přes ni přehněte a dotvarujte buchtu. Buchty skládejte vedle sebe do připraveného pekáčku, a každou z nich zboku i shora pomocí mašlovačky důkladně potřete rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily. Pak nechte buchty ještě alespoň půl hodiny kynout.
  5. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte vykynuté buchty a pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 20-30 minut, nebo dokud nejsou buchty upečené dozlatova. Zhruba v polovině pečení buchty ještě jednou potřete rozpuštěným máslem, budou jemnější.
  6. Upečené buchty můžete nechat vychladnout ve formě, nebo je vyklopte a nechte vychladnout na chladicí mřížce.
  7. Podávat se mohou teplé i studené. Máte-li buchty raději sladší, můžete si je ještě pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 9 malých buchet.

Kyncelozrbuchty3

Kyncelozrbuchty4

Kyncelozrbuchty5

2 comments

  • Díky za recept. Pečeme obvykle s mixem celozrnné a hladké (obojí špalda), ale těsto je příšerně tvrdé, nedá se zpracovat a strašně se lepí – i když postupujeme podle receptu, a dáme všeho tak, jak má být (tj. nedáme více mouky nebo méně mléka, atd.).
    Nemáte radu, co s tím? Nemáme robot, těsto děláme ručně.
    Moc děkuji 🙂

    Reply
    • Tana

      Dobrý den paní Petro, abych pravdu řekla, nevím, kde přesně ve Vašem případě může být zakopaný pes. Recept mám mnohokrát vyzkoušený, a to i s různým poměrem více druhů mouk. Používám často kuchyňský robot, který nechávám hnětat určitě alespoň 10-15 minut, ale mělo by to samozřejmě jít i ručně, jen to trvá déle. Někdy je potřeba upravit množství tekutiny, někdy přidat trochu mouky podle savosti. Pokud máte těsto příliš tuhé, doporučila bych určitě přidat trochu mléka, pokud se naopak moc lepí, chce to přisypat trochu mouky. Výsledné těsto by mělo být lehce lepivé, pružné, a určitě ho nechte dobře nakynout. Celozrnná mouka se chová přeci jen trochu jinak, kompletně celozrnné těsto je o něco těžší než to s příměsí bílé mouky a snese více tekutiny. Stejně tak mi vykynutí trvá déle. Ale obecně je určitě lepší pro začátek míchat celozrnnou mouku s bílou, aby si člověk vyzkoušel, jak pak těsto reaguje. Tak doufám, že jsem aspoň trochu poradila a přeju, ať se Vám buchty nakonec povedou. Hezký den, Táňa

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *