Kynuté celozrnné lívance

Autor: Táňa
15/05/2016

Kynuté lívance jsou českou klasikou. Pokaždé, když se u nás doma rozvine vůně čerstvě usmažených lívanečků se skořicí, moje maminka říkává, že je to vůně jejího dětství. A já to mám podobně. Důvěrně známá, lákavá, příjemná vůně. Takže dnes kynuté celozrnné lívance.

Myslím, že k tomuto receptu toho nemusím moc psát. Všichni víme, o co jde. Moje lívanečky jsou z celozrnné špaldové mouky a připravit je můžete i z celozrnné pšeničné. Těsto sladím nerafinovaným třtinovým cukrem s vanilkou. To jsou v podstatě hlavní změny, které jsem oproti klasice z bílé mouky a bílého cukru v receptu udělala.

Tento recept je můj oblíbený a je na něj spolehnutí. Zvládnete ho bez vážení, je totiž hrnkový. Samotná příprava lívanců je rychlá, jediné, co trochu trvá a co ale nelze obejít, je kynutí těsta. A na to si vyhraďte i s přípravou kvásku zhruba jednu a čtvrt hodiny. Pak už se jen vesele smaží.

Na kvásek tradičně používám čerstvé droždí. Sušené jsem v tomto receptu nikdy nezkoušela, ale myslím, že by se nic nestalo, pokud byste jím to čerstvé v případě potřeby nahradili.

Kynuté těsto je samo o sobě v podstatě docela mdlé a jeho chuť dotváří z mého pohledu několik důležitých ingrediencí. A těmi jsou sůl, strouhaná citrónová kůra a vanilka. Pokud můžu doporučit, tak tyto tři ingredience u kynutých těst nikdy nevynechávejte. Přišli byste o nádhernou citrusovo-vanilkovou vůni i velkou část chuti.

Pokud chcete těsto maličko ozdravit, můžete přidat i nějaká ta semínka nebo trochu ovesných či pohankových vloček. Já mám nejraději ovesné vločky a na uvedené množství ingrediencí jich přidávám jednu velkou hrst. Vločky během kynutí těsta natáhnou tekutinu, změknou a ve výsledku nejsou ani moc znát, ale vy víte, že jste si dodali trochu vlákniny a dalších dobrých látek.

U nás doma vedou lívance ještě zatepla obalené v třtinovém skořicovém cukru, ale bezvadné jsou i s domácí marmeládou nebo kysanou smetanou a povidly. A jak je máte rádi vy?

Kynuté celozrnné lívance

KYNUTÉ CELOZRNNÉ LÍVANCE

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka čerstvého droždí = 42 g)

1 hrnek špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
½ kostky čerstvého droždí (21 g)
1 lžička vanilkového třtinového cukru
1 hrnek mléka, teplého
¼ lžičky soli
1 vejce
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
(já ještě přidávám hrst ovesných vloček, ale nemusí tam být)

Na servírování:
třtinový cukr promíchaný s mletou skořicí, nebo marmeláda, případně kysaná smetana, tvaroh a povidla

POSTUP

  1. Na smažení lívanečků budete potřebovat lívanečník nebo klasickou pánvičku a slunečnicový olej.
  2. Do větší mísy vsypejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, posypejte ho cukrem a zalijte teplým mlékem. Pak to nechte cca 20 minut odpočívat, dokud nevzejde kvásek. Poté do mísy přidejte sůl, vejce a strouhanou citrónovou kůru (případně i ovesné vločky). Vymíchejte hutnější tekuté těsto, mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo zhruba 1 hodinu kynout.
  3. Do jednotlivých důlků lívanečníku nebo na pánev nalijte trošku oleje a nechte ho na středně silném ohni rozpálit. Pak na pánev pomocí naběračky vlévejte malé množství vykynutého těsta a to usmažte vždy z obou stran. Jakmile se při smažení první strany začnou nahoře dělat malé bublinky, je čas na otočení a usmažení druhé strany. Nezapomeňte v případě potřeby přilévat na pánev olej a případně zmírnit oheň, kdyby se lívanečky příliš rychle připalovaly. (Lívanečky při smažení hlídejte a brzy sami uvidíte, kolik času potřebují. Na 1 lívaneček postačí zhruba půlka polévkové naběračky těsta.)
  4. Usmažené lívance ještě zatepla obalte po obou stranách ve skořicovém třtinovém cukru, nebo je ponechte jen tak a podávejte například s marmeládou nebo s kysanou smetanou a povidly. Zkrátka jak je máte doma rádi.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 12 lívanečků (+- podle velikosti).

Kynuté celozrnné lívance

Diskuze

  1. Lenka says:

    Moc Vám děkuji za tento skvělý recept. Zkusila jsem dnes poprvé takhle klasicky s kvasnicemi (místo kypřícího prášku) a z hladké pohankové mouky a výsledek je vynikající! Zítra ráno bude manžel i dcerka koukat, snídani budou mít luxusní. Děkuji Vám mockrát za Vaši práci. Také mám vůni skořicového cukru spojenou s dětstvím a chtěla bych předat i dcerce 🙂

    1. Tana Author says:

      Lenko, děkuji za zprávu. Je skvělé, že jste se do lívanečků pustila a že manžel s dcerkou dostali luxusní snídani. Raduju se s Vámi. 🙂 Z pohankové mouky musely být moc dobré. Já se včera zase pustila do celozrnných vaflí. Ty jsou u nás také oblíbené. Mějte se hezky, Táňa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close