Kynutý plněný cop

Kynplncop1

Kynutý plněný cop patří u nás doma k oblíbeným velikonočním stálicím. Obvykle opravdu nikdo neodolá už jen proto, že cop obsahuje hned několik druhů náplně, které si navíc můžete při každém dalším pečení prostřídat a vyměnit za jiné.

Kynuté těsto nemám na svém blogu poprvé a i dnes ho připravuji s celozrnnou moukou. Mám vyzkoušenou kompletně celozrnnou variantu i její obměnu s podílem celozrnné a bílé pšeničné mouky v poměru 1:1. A popravdě se kloním k té druhé. Nejen proto, že nám doma připadá chutnější, ale také proto, že se s těstem o něco lépe pracuje a ve výsledku je cop i nadýchanější.

U každého kynutého těsta zastávám pravidlo tří – vanilka, citrónová kůra, sůl. Tři ingredience, bez kterých se podle mě dobré kynuté těsto nemůže obejít. Vanilka a citrónová kůra těsto nádherně provoní a osvěží a sůl je důležitá pro plnou a vyváženou chuť.

Jak už jsem psala, náplně si můžete vybrat podle svých chutí. My máme nejraději kombinaci makové, ořechové a povidlové, jejichž přípravu jsem rozepsala do receptu, ale výborná je i tvarohová nebo třeba jablková. Vyzkoušejte sami, která kombinace bude tou vaší nej.

Před pečením cop sypu plátky mandlí, které mu dodají hezký a nazdobený vzhled. A kromě toho nemusím asi ani zmiňovat, že pečené mandle jsou samy o sobě neodolatelné, krásně křupavé a s nimi je cop zkrátka ještě o něco lepší.

Cop není přeslazený, řekla bych tak akorát, ale vždy jde o osobní pocit, takže si moučník podle potřeby klidně ještě přislaďte.

A kdyby se vám během pečení trošku rozjel, nic si z toho nedělejte. Může se to stát, když je těsto jemnější a pod tíhou náplní trochu povolí. Také to dobře znám :-). Nemusí to být ale bezchybný fešák, hlavně že vám bude chutnat.

Takže s chutí do copu, udělá parádu a je výborný!

Kynplncop2

KYNUTÝ PLNĚNÝ COP

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka droždí = 42 g)

Těsto:
420-450 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky (nebo v poměru 1:1 celozrnná a bílá pšeničná mouka)
¾ kostky (30 g) čerstvého droždí
20 g vanilkového třtinového cukru
40 g světlého třtinového cukru
170 ml mléka, teplého
strouhaná kůra z poloviny citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
špetka mletého muškátového květu nebo oříšku
½ lžičky soli
1 vejce
90 g másla, pokojové teploty

+ 1 vejce na potření a mandlové plátky na posypání

Maková náplň:
60 g mletého máku
120 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového cukru)
špetka mleté skořice
40 g medu (nebo třtinového cukru)

Ořechová náplň:
80 g vlašských ořechů, namletých najemno
70 ml mléka
1 lžíce rumu
30 g vanilkového třtinového cukru

Povidlová náplň:
100 g (80 ml, ⅓ hrnku) švestkových povidel (dávám domácí, nepřislazovaná, pečená v troubě)
1 lžíce rumu (v případě, že jsou povidla příliš tuhá)

POSTUP

  1. Na pečení budete potřebovat velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
  2. Připravte si těsto. Do mísy vsypejte 420 g mouky a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte cca 10-15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak přidejte citrónovou kůru, muškátový květ, sůl, vejce a máslo a vypracujte hladké těsto. Mělo by být měkké a zároveň pevné, pružné a nelepit se, aby se během pečení pod tíhou náplní netrhalo. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky a znovu dobře propracujte. Pak nechte těsto na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
    Nebo:
    Použijete-li k přípravě těsta domácí pekárnu, jednoduše do ní nejprve vložte všechny tekuté ingredience, poté všechny suché a zapněte program „Dough“ („Těsto“). Pekárna těsto sama uhněte a nechá ho vykynout. Během hnětení zkontrolujte pevnost těsta a případně opět přisypejte trochu mouky, aby se nelepilo.
  3. Zatímco těsto kyne, udělejte si náplně. Makovou náplň přichystáte tak, že všechny ingredience promícháte v malém kastrůlku, přivedete k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povaříte do zhoustnutí. Pak nechte náplň za občasného promíchání vychladnout.
  4. Na ořechovou náplň vložte všechny ingredience do malého kastrůlku, přiveďte k varu a na mírném plameni povařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Náplň se ráda přichytává, proto ji během vaření dobře promíchávejte. Pak ji nechte vychladnout.
  5. Na povidlovou náplň stačí povidla dobře rozmíchat, aby byla jemná. Jsou-li příliš tuhá, můžete je rozředit lžící rumu.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 3 stejné díly. Vezměte jeden díl a na lehce pomoučeném vále ho rozválejte na 3-4 mm silný obdélník o rozměrech přibližně 15×30 cm. Na něj rozetřete ne úplně k okrajům makovou náplň a pak těsto od delší strany zaviňte do rolády. Vezměte druhý díl těsta, opět ho rozválejte na plát, potřete ho ořechovou náplní a od delší strany srolujte. Stejně postupujte i u třetího dílu těsta, který naplníte povidly.
  7. Všechny 3 rolády přiložte jedním koncem na sebe a začněte je zaplétat do copu. Postupujte opatrně, aby se těsto pod tíhou náplně nepotrhalo. Konce copu lehce podviňte a upravte tak, aby náplň při pečení nevytékala. Pak cop opatrně z obou konců podeberte a přeneste ho na plech s pečícím papírem. Nechte ho ještě asi 20 minut kynout, pak ho pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.
  8. Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte připravený plech a pečte zhruba 30-40 minut, dokud cop pěkně nezezlátne.
  9. Upečený cop nechte na plechu zcela vychladnout, aby náplně ztuhly a aby se teplé těsto při krájení nebortilo.
  10. Pokud se cop hned nesní, vydrží vláčný 2-3 dny.

Kynplncop3

Kynplncop4

Kynplncop5

Kynplncop6

Kynplncop7

Kynplncop8

Kynplncop9

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>