Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou

Autor: Táňa
15/05/2020

Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou je můj oblíbený koláč, který bych ve zkratce mohla nazvat také jako koláč “mák-tvaroh-povidla“. Cokoliv s mákem považuji za manu a ani u dnešního receptu tomu není jinak.

Kynuté těsto je klasické, jen ho v tomto případě dělávám půl napůl ze špaldové celozrnné a pšeničné polohrubé mouky. Je to trochu zdravější verze a zároveň těsto není zcela zbaveno tradiční chuti.

Určitě však opět u sladkého kynutého těsta zastávám pravidlo tří – sůl, vanilka, citrónová kůra. Bez nich by těsto nebylo chuťově úplné a vyvážené.

Mák, tvaroh a švestková povidla jsou v české kuchyni prostě doma a já je mám v tomto typu koláčů nejraději. Klidně pro změnu vyzkoušejte i jiné náplně, třeba ořechovou nebo jablečnou, také mi chutnají, ale stejně se vždy pokaždé nejvíce těším na tu původní kombinaci.

Jaký by byl kynutý koláč bez máslové drobenky? Ochuzený snad o to nejlepší. Teprve šťavnatá a zároveň i křupavá drobenka dodá koláči ten správný šmak. Já dávám drobenky hodně, máme to tak doma rádi. Nádherně se s náplněmi rozpeče. Hmm!

Ano, chválím, jsem trochu zaujatá, když se jedná o můj oblíbený koláč, ale třeba mi pak také dáte za pravdu, až ho ochutnáte. 🙂

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou

KYNUTÝ TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ S DROBENKOU

INGREDIENCE

Těsto:
500 g mouky (250 g špaldové celozrnné a 250 g pšeničné polohrubé)
20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
20 g vanilkového třtinového cukru
30 g třtinového cukru
250 ml (¼ l) mléka, teplého (dávám polotučné)
½ lžičky (cca 3 g) soli
strouhaná kůra z třetiny citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
80 g másla, rozpuštěného a vychladlého
1 vejce

Maková náplň:
200 g mletého máku
10 g vanilkového třtinového cukru
50 g medu
½ lžičky mleté skořice
250 ml (¼ l) mléka

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (dávám polotučný vaničkový)
10 g vanilkového třtinového cukru
30 g třtinového cukru
strouhaná kůra z ¼ citrónu
1 vejce

Povidlová náplň:
cca 250 g povidel (dávám domácí pečená nepřislazovaná)
+ případně dle libosti trochu rumu a skořice na dochucení

Drobenka:
120 g mouky (1:1 špaldová celozrnná a pšeničná polohrubá)
90 g třtinového cukru
80 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy

POSTUP

  1. Velký mělký plech o rozměrech 36×30 cm (nebo jinou formu podobné velikosti) vytřete jednou velkou lžící oleje. Já používám slunečnicový.
  2. Na těsto vsypejte do velké mísy mouku a uprostřed udělejte lžící důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zasypejte ho třtinovým a vanilkovým cukrem, zalijte teplým mlékem, lehce promíchejte s trochou okolní mouky a nechte vzejít kvásek. Stačí zhruba 15 minut.
  3. Když je kvásek hotový, přidejte do mísy sůl, citrónovou kůru, máslo a vejce. Vypracujte vláčné, lehounce lepivé těsto. (Pokud těsto mísíte rukama, chce to trochu síly a času, ale vydržte pár minut, dokud se tekutiny nevsáknou do mouky a těsto se dobře nepropojí. Pokud vám s těstem pomáhá robot, nechte ho hníst cca 5-8 minut, dokud není těsto pěkně hladké.) Mísu s těstem postavte na teplé místo, zakryjte čistou utěrkou a alespoň hodinu dvě nechte kynout, dokud těsto řádně nenabude. Výsledkem by mělo být nádherně nadýchané, kypré, měkkoučké těsto.
  4. Zatímco těsto kyne, připravte si náplně a drobenku. Makovou náplň přichystáte tak, že všechny ingredience promícháte v menším hrnci, přivedete k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 10 minut povaříte do zhoustnutí. Pak nechte náplň vychladnout, občas ji promíchejte.
  5. Na tvarohovou náplň vložte všechny ingredience do vyšší nádobky a vše důkladně prošlehejte.
  6. Na povidlovou náplň stačí povidla dobře rozmíchat, aby byla jemná. Jsou-li příliš tuhá, můžete je rozředit trochou rumu a také dochutit špetkou skořice.
  7. Drobenku připravíte tak, že do menší misky vsypete mouku a cukr, přidáte máslo, a pak vše mnete mezi prsty tak dlouho, až vznikne jemná, trochu lepivá žmolenka.
  8. Když je těsto vykynuté, rozetřete si na ruce maličko oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Pak ho přendejte z mísy doprostřed naolejovaného plechu, a pomocí dlaní a prstů ho jemně roztahujte do všech stran tak, aby rovnoměrně pokrylo celý plech a po stranách vznikly trochu zvýšené okraje.
  9. Nyní už je čas na náplně. Nejprve naneste na těsto makovou náplň a zlehka ji rozetřete po celém povrchu až k vyvýšeným okrajům. Pak opatrně nalijte cik cak tvarohovou náplň (nemusí být úplně všude, spíš udělá takové nepravidelné cákance). A nakonec do volných míst a také kamkoliv jinam dle chuti naneste nahusto malé kopečky povidlové náplně. Vznikne taková hezká mozaika barev a chutí. Celý povrch pak posypejte drobenkou a koláč nechte ještě asi 20 minut kynout.
  10. Troubu vyhřejte na 180 °C a vložte naplněný plech. Pečte asi 25-30 minut nebo dokud není koláč při okrajích zabarvený pěkně dozlatova.
  11. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte ho na plechu vychladnout. Poté podávejte nakrájený na menší řezy, je sytý a výborný. Uchovaný na chladném a suchém místě v pořádku vydrží dva dny.

Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou

Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou

Kynutý tříbarevný koláč s drobenkou

Diskuze

  1. Kateřina says:

    Vyzkoušeno a fakt dobrota. Doma se na to všichni sesypali jako včely a večer nezbyl už ani kousek.

    1. Tana Author says:

      Ahoj Káťo, super! Taky se na koláč zase brzy vrhnu. Děti ho mají rády.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close