Limetkový tvarohový koláč

Limetkový tvarohový koláč

Ráda bych něco lehčího, svěžího, s vůní citrusů. To se mi nedávno honilo hlavou, když přišel čas a chuť zase něco upéct. Los tentokrát padl na limetkový tvarohový koláč.

Koláče peču strašně ráda a také je moc ráda ochutnávám. Skvělé křehké koláčové těsto a sladké náplně v mnoha různých variacích, to mi naprosto vyhovuje. A dnešní kombinace tvarohu, limetky a sladkého kondenzovaného mléka mě ani v nejmenším nezklamala. Výsledkem je jednoduchá a přesto chuťově a aromaticky výrazná citrusová náplň.

Rozpis ingrediencí na těsto uvádím níže, ale použít můžete i můj recept na křehké koláčové těsto, které už mám nějaký čas tady na blogu a výborně se pro tento recept hodí. Jen bude stačit poloviční množství těsta, než je uvedeno v receptu. Na koláčové těsto používám nejraději špaldovou celozrnnou mouku, jejíž oříškové a lehce zemité chuti jsem rychle přivykla, ale zkusit můžete i pšeničnou celozrnnou mouku nebo směs celozrnné a bílé podle chuti.

Takže toužíte-li po nějakém svěžím a nepříliš těžkém dezertu, tento koláč by pro vás mohl být tím pravým.

LIMETKOVÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
150 g špaldové či pšeničné celozrnné mouky (nebo kombinace se špaldovou či pšeničnou hladkou moukou)
1 lžička (4 g) třtinového cukru
špetka soli
60 g másla, studeného, pokrájeného na malé kousky
2 lžíce studené vody
2 lžičky citrónové šťávy

Náplň:
200 g sladkého kondenzovaného mléka Salko
250 g tvarohu (používám nejčastěji polotučný vaničkový)
3 vejce
80 ml čerstvé limetkové šťávy
strouhaná kůra z ½ limetky

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. V míse promíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo s vodou a citrónovou šťávou a vypracujte vláčné těsto. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte odpočívat do lednice. Stačí půl hodiny, ale podle potřeby můžete déle. Klidně i přes noc, jen pak nechte těsto před vyvalováním chvíli povolit při pokojové teplotě.
  3. Na náplň prošlehejte ve větší misce Salko s tvarohem. Pak postupně přišlehejte celá vejce a nakonec limetkovou šťávu a kůru.
  4. Odpočinuté těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy, a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta zarovnejte. Poté na těsto vlijte tvarohovou náplň a uhlaďte dorovna.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou koláčovou formu a pečte 35-40 minut, až si náplň hezky sedne. Měla by být na pohled při okrajích pevná, uprostřed ještě mírně třaslavá, nepřepečená.
  6. Upečený koláč vyjměte z trouby, postavte i s formou na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout, aby náplň ztuhla. Koláč můžete servírovat ihned, ale ještě lepší je nechat ho přes noc uležet, aby těsto natáhlo vlhkost náplně a koláč byl příjemně vláčný.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *