Linecké cukroví ze špaldové mouky

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Vánoce, Vánoce, klidně přicházejte! Mám totiž nový oblíbený recept na linecké cukroví ze špaldové mouky a ráda se o něj podělím. Pekla jsem podle něj už loni, letos se k němu vracím a myslím, že kdykoliv budu i v budoucnu potřebovat recept na cukroví z lineckého těsta bez celozrnné mouky, neomylně sáhnu opět po tomto.

Recept vychází z tradičních receptů na linecké. Těsto je hezky vláčné a tvárné, dobře se mi s ním pracuje. Upečené tvary se po slepení marmeládou a rozležení rozplývají na jazyku. Marmeládou nešetřím, mám ráda, když těsto natáhne její vlhkost a díky ní také krásně a rychle změkne.

Příliš mi nechutná přeslazené cukroví, tak jsem ubrala trochu cukru, a malou změnu jsem provedla i v použití mouky, kdy jsem pšeničnou hladkou mouku nahradila špaldovou hladkou.

Citrónová kůra a šťáva těstu dodá svěžest a stejně jako vanilka také nádhernou vůni. Já osobně je nikdy nevynechávám.

Do těsta jedině máslo, slepovat domácí marmeládou a úspěch je zaručen. 🙂

Krásné Vánoce!

LINECKÉ CUKROVÍ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

INGREDIENCE

500 g špaldové hladké mouky
90 g moučkového třtinového cukru (melu si třtinový cukr v elektrickém mlýnku na kávu)
20 g vanilkového třtinového cukru
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžičky citrónové šťávy
3 žloutky (bílky použijte například v receptu na Sněhové pusinky s třtinovým cukrem)
300 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, moučkový a vanilkový cukr. Poté přidejte citrónovou kůru a šťávu, žloutky a máslo a vypracujte hladké jemné těsto. Pro urychlení práce si můžete pomoci i kuchyňským robotem. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku, a dejte alespoň na dvě hodiny odpočívat do lednice. (Těsto můžete nechat v lednici i přes noc, jen ho pak před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo a šlo s ním dobře pracovat. Když je těsto naopak hodně měkké a lepí se na váleček, vraťte ho na půl hodiny do lednice a teprve pak ho znovu použijte).
  3. Hotové těsto rozválejte na válu posypaném moukou (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 3-4 mm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou jen lehounce zlátnout.
  5. Upečené tvary nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, aby se zahorka nepolámaly. Pak je sejměte a nechte zcela vychladnout.
  6. Vychladlé cukroví můžete slepovat marmeládou nebo také krémem, polévat polevami, sypat oříšky, cukrovým máčkem či jinak zdobit podle vlastní libosti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *