Linecké ořechové celozrnné cukroví

Linecořechcukr1

Jeden recept na linecké celozrnné cukroví tady na blogu už mám. Ten dnešní je podobný, také vynikající, a ještě navíc vylepšený o další výbornou ingredienci. Tou myslím nastrouhané vlašské ořechy. A máme tady linecké ořechové celozrnné cukroví :-).

Můj recept vychází v podstatě z tradiční receptury na linecké cukroví, jen jsem ho pojala zdravěji. Místo bílého moučkového cukru budete potřebovat světlý třtinový cukr. Jen počítejte s tím, že ho budete muset namlít na moučku. Máte-li elektrický kávový mlýnek, klidně ho k tomu využijte. Cukr s ním namelete najemno doslova během chviličky. 

Bílou pšeničnou mouku, s níž se linecké cukroví obvykle připravuje, jsem nahradila špaldovou celozrnnou moukou. Použít ale můžete i pšeničnou celozrnnou. Recept funguje stejně dobře s oběma moukami a do lineckého se obě skvěle hodí.

Jaképak by to bylo linecké bez vanilky a citrónové kůry? Určitě ani jednu z těchto ingrediencí nevynechávejte, cukroví by pak nechutnalo a nevonělo tak úžasně jako s nimi. V obchodech je běžně k sehnání třtinový vanilkový cukr, případně můžete do těsta vyškrabat semínka přímo z vanilkového lusku. V případě, že zvolíte pouze vanilková semínka, přidejte do těsta trochu cukru navíc. Na dávku uvedenou v receptu níže postačí navíc cca 20 g cukru.

A konečně už zmiňované ořechy. To je, oč tu kráčí :-). Pokud navíc ořechy před namletím lehce nasucho opražíte v troubě, získají nádherné aroma, a cukroví bude mít výraznější ořechovou chuť. Pro změnu pak můžete cukroví zkusit upéct s lískovými oříšky místo vlašských ořechů. Vyzkoušené mám obě varianty a obě mohu doporučit.

Jestli na našem vánočním stole nebude chybět nějaké cukroví, je to toto linecké ořechové celozrnné cukroví, protože je jednoduše výborné :-). A já věřím, že se osvědčí i vám.

Linecořechcukr2

LINECKÉ OŘECHOVÉ CELOZRNNÉ CUKROVÍ

INGREDIENCE

300 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
100 g vlašských ořechů, namletých najemno
50 g světlého třtinového cukru, namletého na moučku
1 sáček (20 g) vanilkového třtinového cukru
strouhaná kůra z ½ citrónu (chemicky neošetřeného)
1 žloutek
200 g másla, pokojové teploty

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, ořechy, třtinový moučkový cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Poté přidejte žloutek a máslo a vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku, a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Hotové těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 0,5 cm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout.
  5. Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte chvíli zchladnout na plechu, než je sejmete a necháte zcela vychladnout.
  6. Vychladlé cukroví můžete slepovat marmeládou, krémem, polévat polevami, sypat oříšky či jinak zdobit podle vlastní libosti.

Linecořechcukr3

Linecořechcukr4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>