Malinový cheesecake

Autor: Táňa
30/08/2015

Malincheesec1

Také jste prožili tak hezké léto? To moje bylo překrásné a v posledních týdnech mě naprosto pohltilo. S dětmi a celou rodinou jsem si užila nádherné prázdniny. Koupání, grilování, výlety, hry. Moje děti jsou v roztomilém předškolním věku a s nimi je, ať člověk chce, nebo nechce, pořád kopec legrace, jak objevují svět. S nimi být je jedna radost a není nouze o takové ty neopakovatelné momenty, na které pak velmi rádi vzpomínáte a z hlavy už vám je nikdo nevymaže. Dokonce i pečení šlo v těchto bezvadných dnech na chvíli stranou. Ale raději už skončím se sebedojímáním :-). Léto pomalu končí a navíc jsem se těšila, až zase bude příležitost upéct něco dobrého, a tak jsem se do toho vrhla opět po hlavě. Tentokrát to je malinový cheesecake.

Tento cheesecake patří, řekla bych, mezi ty méně náročné. Sušenkový korpus je hotový raz dva a na náplň se všechny ingredience prostě jen smíchají. Chuť korpusu je předem dána výběrem sušenek. Je to velmi individuální. Já mám například moc ráda Esíčka, BeBe nebo máslové sušenky Club. Z Anglie si pak vozím své oblíbené digestive biscuits, které se dají sehnat i u nás. Všechny zmíněné lze do tohoto receptu použít. Když chci mít korpus alespoň trochu zdravější, používám celozrnné sušenky. Máte-li vy sami na cheesecake vychytané i nějaké další, klidně sem přidejte svůj tip, budu ráda :-). Pokud byste si chtěli korpus ještě maličko oživit, zkuste přidat trošku koření. Mně se velmi osvědčila skořice, kterou mám hodně ráda, a také mletý zázvor. Nemusíte to s nimi přehánět, obojího postačí špetka, ale aroma korpusu to příjemně ozvláštní.

Náplň na správný cheesecake, jak ho známe z americké kuchyně, by měla kromě jiného obsahovat cream cheese, neboli krémový sýr. U nás lze tento druh sýru už poměrně dobře také sehnat, například Philadelphii. Ale určitě můžeme přimhouřit obě oči, když přeci jen zvolíme nějakou českou alternativu. Třeba Lučinu, jejíž slanost velmi dobře doplňuje jinak sladkou chuť cheesecaku, nebo žervé a plnotučný, případně polotučný tvaroh.

Maliny dodají náplni nejen velkou část chuti, ale i trochu zdraví a svěžesti. Rozhodně nemůžu tvrdit, že nejlepší nejsou čerstvé maliny, ale nemáte-li je k dispozici, určitě se nebojte použít i ty mražené. V upečené náplni ten rozdíl ani nepoznáte a na výsledku to nikterak neubere.

Občas se může stát, že vám cheesecake při pečení na povrchu trošku popraská. No, uznávám, neměl by. Jak je vidět na fotkách, ani já jsem se tentokrát nějaké té trhlince nevyhnula. Ale pokud už se to stane, nemusíte se tím až tolik trápit, protože se to dá celkem hezky a nápaditě zamaskovat. Cheesecake můžete například zalít vrstvou oslazené kysané smetany, nebo ho polít ovocnou omáčkou (v tomto případě samozřejmě ideálně z malin, aby se netloukly chutě), nebo čokoládovou polevou, posypat oříšky, strouhanou čokoládou apod. Možností je mnoho a navíc pak cheesecake vypadá pokaždé jinak a pestře.

Tak a teď už s chutí do přípravy malinového cheesecaku :-).

Malincheesec2

MALINOVÝ CHEESECAKE

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Korpus:
200 g (1¾ hrnku) sušenek, nadrcených najemno (např. BeBe, Esíčka atd.)
50 g  (⅕ kostky) másla, rozpuštěného, vychladlého
špetka skořice

Náplň:
500 g (2 hrnky) plnotučného nebo polotučného tvarohu
240 g (1 hrnek) Lučiny
3 vejce
50 g (7 lžic) kukuřičného škrobu
150 g (⅔ hrnku) světlého třtinového cukru
strouhaná kůra z 1 citrónu
1 lžička vanilky (např. extraktu či pasty)
200 g (cca 1½ hrnku) malin, čerstvých, případně mražených

POSTUP

  1. Na pečení budete potřebovat malou dortovou formu o průměru 19 cm a velký plech vyložený papírem na pečení. Dno dortové formy vymažte máslem.
  2. Ve větší míse promíchejte nadrcené sušenky s máslem a skořicí. Vznikne sypká směs, kterou rovnoměrně rozvrstvěte na dno formy, a pomocí skleničky s hladkým dnem ji pěkně napěchujte a umačkejte dorovna. Půjde-li to, můžete těsto vymačkat i do boků formy, ale stejně tak postačí i rovný korpus bez zvýšeného okraje. Formu se sušenkovým korpusem vložte na chvíli do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň. V míse dobře ušlehejte tvaroh a žervé. Pak vešlehejte vejce, kukuřičný škrob, cukr, citrónovou kůru a vanilku. Nakonec zlehka vmíchejte maliny. Hotovou náplň nalijte na korpus ve formě a urovnejte.
  4. Troubu předehřejte na 180°C. Naplněnou dortovou formu postavte na velký plech s pečicím papírem, vložte je do trouby, a pečte 1 hodinu. Pak troubu vypněte a cheesecake v ní nechte ještě zhruba 45 minut dojít. Upečený cheesecake by měl být na povrchu viditelně pevný, ale ne vysušený, s lehce nazlátlými okraji.
  5. Hotový cheesecake vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Poté ho nechte ještě alespoň několik hodin chladit v lednici, nejlépe však přes noc. Před podáváním ho můžete polít např. omáčkou z malin, čokoládou, ozdobit šlehačkou, nebo jinak podle vlastního uvážení. Čím více je uleželý, tím je cheesecake lepší. V chladnu bez újmy vydrží i tři dny.

Malincheesec3

Malincheesec4

Like
Close
Close