Maminčiny kynuté ovocné knedlíky

Maminčiny kynuté ovocné knedlíky

Snad nic nepatří k létu víc než ovocné knedlíky. Jahodové, meruňkové, borůvkové… A tak tu mám další recept z naší rodinné pokladničky. Maminčiny kynuté ovocné knedlíky.

Ovocné knedlíky jsme doma nikdy nedělali podle konkrétního receptu, děláváme je na cit a od oka. Ale pro jistotu jsem si přeci jen chtěla uchovat co nejpřesnější recept, a tak jsem ho převedla do písemné podoby a ingrediencím doplnila gramáž. Pro někoho může být kynuté těsto možná trochu oříšek, protože občas je třeba něco přidat, nebo naopak ubrat podle kvality a savosti mouky a podobně, ale trocha praxe to spraví. A pak už budete v klidu sázet jeden knedlík vedle druhého.

Toto je jeden z těch receptů, kde se zcela držím původních surovin a těsto připravuji čistě z bílé polohrubé mouky. Nepřidávám ani celozrnnou ani bezlepkovou mouku jako v jiných receptech.

Maminčino kynuté těsto na ovocné knedlíky je opravdu jednoduché, neobsahuje žádná vejce, máslo ani mléko. Důležité je si ho během formování a pokládání knedlíků dostatečně podsypávat moukou, aby se nechytalo na vál a nelepilo na ruce.

Já tyhle knedlíky miluji, a to zejména s jahodami. Je však úplně jedno, jaké jiné ovoce do nich použijete. Skvělé jsou také meruňky a borůvky. Doporučuji vždy použít čerstvé ovoce. Pokud však přeci jen použijete kompotované či mražené ovoce, nezapomeňte ho nechat předem pořádně okapat, aby nepouštělo moc vody a těsto se nerozblátilo.

Jen pro upozornění, my těchto knedlíků děláme obvykle hodně, protože když už, tak už. 🙂 A ty, co se náhodou nesní, zamrazíme a podle chuti průběžně ujídáme. Pak stačí jen knedlíky vyndat z mrazáku, nechat trochu povolit při pokojové teplotě, dát na pařáček nad vroucí vodu a v páře pěkně prohřát. Úžasná dobrota!

Takže se toho nebojme a s chutí pojďme hnédle na ty knédle. Není to léto krásné období?

MAMINČINY KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka droždí = 42 g, 1 sáček sušeného droždí = 10 g)

Těsto:
600 g polohrubé mouky
¾ kostky (30 g) čerstvého droždí (případně 10 g sušeného droždí)
1 vrchovatá lžíce (25 g) světlého třtinového cukru
380 ml teplé vody (170 ml na kvásek + cca 210 ml na dodělání těsta)
1 lžička soli (4-5 g)
(+ polohrubá mouka na podsypávání knedlíků při přípravě + trocha rozpuštěného másla na pomašlování uvařených knedlíků)

Na plnění knedlíků:
– jahody, meruňky, borůvky nebo jiné čerstvé ovoce, omyté, osušené, odstopkované, případně vypeckované

Na servírování:
– tvaroh (podle chuti měkký vaničkový nebo na strouhání), třtinový moučkový cukr, rozpuštěné máslo a smetana na dochucení

POSTUP

  1. Budete potřebovat velký hrnec na vaření knedlíků. Já používám hrnec o objemu cca 5 litrů.
  2. Do velké mísy vsypejte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte čerstvé droždí (nebo nasypejte sušené). Droždí posypejte cukrem a zalijte 170 ml teplé vody. Nechte vzejít kvásek, postačí 15-20 minut.
  3. Pak k mouce přidejte sůl, promíchejte a zalijte 210 ml teplé vody. Vypracujte hladké těsto. Kdyby se vám zdálo, že se těsto příliš lepí, přisypejte maličko mouky. Pokud by se vám naopak zdálo trošku tužší, přilijte pár lžic vody. Výsledné těsto by mělo být hezky pružné a měkké. Nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
  4. Pak z těsta pomoučenou lžící vykrajujte stejně velké kusy a pokládejte je na vál posypaný moukou. Každý kus těsta roztáhněte na placičku, doprostřed vložte ovoce, zabalte ho do těsta tak, aby ovoce nikde nevykukovalo, a následně dotvarujte kulatý knedlík. Každý knedlík položte spojem na pomoučený vál. Takto pokračujte v plnění a tvarování knedlíků, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  5. Do připraveného hrnce nalijte vodu (zhruba do dvou třetin) a dejte vařit. Když voda začne silně bublat, vložte do hrnce část připravených knedlíků, hrnec přikryjte poklicí a jakmile se začne voda s knedlíky opět vařit, ztlumte oheň na mírný. Knedlíky vařečkou opatrně krátce promíchejte, aby se neslepily, a pak vařte cca 3-4 minuty (ne o moc déle, ať se knedlíky nepřevaří a nezgumovatí).
  6. Když jsou knedlíky uvařené, vyndejte je pomocí cedníkové naběračky na talíř či do mísy, ihned každý knedlík zlehka propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára, a pak je trošku pomašlujte rozpuštěným máslem, aby se k sobě příliš nelepily.
  7. Poté dejte vařit další várku knedlíků a pokračujte podle stejného postupu, dokud nejsou všechny knedle hotové.
  8. Servírujte teplé, jak kdo máte rád. U nás se knedlíky podávají potřené či posypané tvarohem, třtinovým moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem, případně i trochou smetany. Jak se říká, takové to ňuňáníčko je nejlepší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *