Mandlovo-marcipánový chléb

Mandlovo-marcipánový chléb

Pravý mandlový marcipán je sám o sobě velká dobrota a skvělý je také jako přísada do nejrůznějších dezertů. Jedním z takových je mandlovo-marcipánový chléb.

Jde o snadný a rychlý recept, kdy se nejprve utře cukr s máslem, pak se postupně vmíchají ostatní ingredience a chlebík hned může do trouby.

Kromě marcipánu je chléb také plný mandlí, jemně namletých i se slupkou. Mandlová chuť a vůně se pak ještě násobí díky přidání mandlového extraktu do těsta a plátků mandlí na povrch chleba.

Mandlovo-marcipánový chléb není prvním sladkým chlebem na mém blogu. Máte-li podobné recepty rádi, prohlédněte si sbírku dalších v kategorii: Sladký chléb

MANDLOVO-MARCIPÁNOVÝ CHLÉB

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

100 g světlého třtinového cukru
80 g másla, změklého při pokojové teplotě
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžička mandlového extraktu (případně vanilkového)
3 vejce
2 lžíce vody
130 g špaldové mouky (dávám polovinu hladké a polovinu celozrnné)
1 a ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
100 g mandlí, umletých najemno i se slupkou
100 g mandlového marcipánu, nakrájeného na cca 1 cm velké kousky

+ mandlové plátky na posypání

POSTUP

  1. Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já používám formu o rozměrech 26x10x6,5 cm.
  2. Ve větší míse vyšlehejte cukr s máslem, solí a citrónovou kůrou dojemna. Můžete si pomoci kuchyňským robotem. Pak vešlehejte ostatní mokré ingredience, tedy mandlový extrakt, celá vejce a vodu.
  3. Přimíchejte suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek a mleté mandle. Nakonec zlehka vmíchejte nakrájený marcipán.
  4. Těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte a rovnoměrně posypejte plátky mandlí.
  5. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 35-40 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
  6. Upečený chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
  7. Podávejte samotný, případně podle chuti ozdobený šlehačkou, ovocem atd.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *