Mandlový dort s mandlovým krémem

Autor: Táňa
08/01/2016

Vánoce jsou pryč a já si uvědomila, že už je to rok, co jsem začala psát svůj blog. Prvním receptem byl Jablečný drobenkový koláč, a od té doby to jede a další recepty pěkně přibývají. A jede to hezky a moc mě to baví a těší. Ten rok uplynul jako voda a tak si tak říkám, že by to chtělo něco na oslavu. A když na oslavu, tak třeba dort. A co například mandlový dort s mandlovým krémem?

Také bych ho mohla nazvat dort plný mandlí, je totiž zdravými a výživnými mandlemi doslova napěchovaný. Jsou základem korpusu i krému. Na korpusu je skvělé, jak je rychlý a snadný, obsahuje pouze tři základní ingredience. Ale hlavně je také bezlepkový. Nenajdete v něm ani gram mouky, pouze jemně mleté mandle.

Stejně tak bezlepkový je i krém. Mandle se v něm nechávají svařit s mlékem. Já běžně používám mandlové, které je bezlepkové, ale můžete zkusit i jiné rostlinné mléko nebo dle libosti také kravské. Jen je dobré pohlídat si ten lepek, pokud se mu vyhýbáte.

Jestli máte raději výraznější chutě, můžete do dortu přidat například trochu mleté skořice nebo tlučeného hřebíčku, pro vůni je výborná i strouhaná citrónová kůra. Do těsta i krému se navíc skvěle hodí rum. Já při plnění krémem každý díl korpusu nejprve potírám meruňkovou nebo rybízovou marmeládou pro plnější chuť. Ale nutné to není. Tyto detaily už ponechám na vás, s chutěmi si klidně pohrajte.

Doufám, že se najde nějaká milá příležitost, abyste si mohli dort upéci, a že vám bude chutnat :-).

Mandldortmandkrem2

MANDLOVÝ DORT S MANDLOVÝM KRÉMEM

INGREDIENCE

Těsto:
5 vajec (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
80 g světlého třtinového cukru (např. demerara nebo light muscovado)
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
150 g mandlí, oloupaných a umletých najemno

Mandlový krém:
150 g mandlí, oloupaných a umletých najemno
100 ml mandlového mléka (dle libosti můžete použít i ovesné, kravské apod.)
170 g másla, pokojové teploty
80 g světlého třtinového cukru (např. demerara nebo light muscovado)
1 lžička vanilky (např. pasty, esence apod.)

POSTUP

  1. Vezměte malou dortovou formu o průměru 19 cm, vymažte ji máslem a vysypejte moukou, nebo ji celou vyložte papírem na pečení.
  2. Připravte si mandlový korpus. Dejte do mísy žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl a dobře vše ušlehejte. Když je směs hezky napěněná, přidejte mandle. Nakonec ušlehejte pevný sníh z bílků a ten zlehka vmíchejte do těsta.
  3. Troubu předehřejte na 180 ºC. Těsto vlejte do připravené formy, rozetřete dorovna a dejte péct na 20-30 minut nebo dokud se okraje těsta nezačnou odlepovat od formy a korpus je na dotek pevný. Upečený korpus nechte pár minut odstát ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  4. Mezitím si připravte mandlový krém. Mleté mandle nasypejte do malého kastrůlku, zalejte je mlékem a na mírném ohni nechte za stálého míchání po dobu asi 2 minut povařit. Pak kastrůlek odstavte z ohně a za občasného promíchání nechte mandle vychladnout. Mezitím v misce dobře vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkou, a poté do něj po troškách vešlehejte vychladlé mandle. Hotový krém dejte na chvíli do chladu.
  5. Vychladlý mandlový korpus jednou podélně prokrojte. Na spodní část korpusu naneste polovinu mandlového krému, rozetřete pěkně dorovna a přiklopte horní částí korpusu. (Před natřením krému můžete korpus nejprve namazat marmeládou pro výraznější chuť a také proto, aby se krém příliš nevsákl do těsta.) Naplněný korpus potřete shora i na bocích druhou polovinou mandlového krému.
  6. Povrch dortu ozdobte dle libosti. Já tentokrát zvolila své oblíbené karamelizované mandle, které se k tomuto dortu výborně hodí, dále plátky mandlí a bílé a hořké čokoládové pecky.
  7. Hotový dort nechte přes noc odpočívat na chladném místě, aby se pěkně uležel, zvláčněl a chutě se správně propojily.

Z tohoto dortu připravíte 8-12 porcí.

Mandldortmandkrem3

Mandldortmandkrem4

Mandldortmandkrem5

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close