Mrkvovo-jablkový chléb s agávovým sirupem

Autor: Táňa
08/04/2019

Už je tu a já pookřívám. Jaro je totiž moje období. A jaro mám spojené především s mrkvovými moučníky a dezerty. Když se ohlédnu nazpět, vidím, že mrkvové recepty, které tady na blogu mám, jsem přidala vždy na jaře. Pro inspiraci to je Celozrnný mrkvový dort a Mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem. Dnes přidávám další osvěžující (nejen) jarní moučník – mrkvovo-jablkový chléb s agávovým sirupem.

Chlebíček je šťavnatý, kyprý a plný výživných a zdravých ingrediencí. Z názvu je jasné, že nemůže chybět mrkev a jablko, a z dalších přísad se můžete těšit na rozinky, slunečnicová semínka, ořechy, voňavé koření a v neposlední řadě také na polevu ze žervé.

Sladím pouze agávovým a javorovým sirupem.

Chléb je celozrnný, ale pokud by vám to nevyhovovalo, zkuste libovolně nakombinovat celozrnnou mouku s moukou bílou, případně i bezlepkovou.

Tak pokud vás jaro právě nevytáhlo někam ven a máte chvilku upéct si něco dobrého, zkuste tento chléb. A ať vám zachutná.

MRKVOVO-JABLKOVÝ CHLÉB S AGÁVOVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 240 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
220 g (1 a ¾ hrnku) špaldové či pšeničné celozrnné mouky
¾ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky soli
1 lžička skořice, mleté
¼ lžičky zázvoru, mletého
špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
strouhaná kůra z ½ citrónu, nejlépe chemicky neošetřeného
50 g oleje (6 lžic nebo ¼ hrnku), olivového nebo slunečnicového
1 lžička vanilkového extraktu
120 g (⅓ hrnku) agávového sirupu
60 g (¼ hrnku) 100% jablečného džusu
1 velká mrkev, nastrouhaná
1 středně velké jablko, nastrouhané
80 g (½ hrnku) rozinek
40 g (¼ hrnku) slunečnicových semínek
50 g (½ hrnku) ořechů, nejlépe vlašských

Poleva:
160 g žervé (Lučiny)
30 g másla, povoleného při pokojové teplotě
2 lžíce javorového sirupu (nebo agávového), případně více dle vaší chuti
strouhaná kůra z ¼ citrónu, chemicky neošetřeného

POSTUP

  1. Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Moje forma má rozměry 26x10x6,5 cm.
  2. Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy špaldovou celozrnnou mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a citrónovou kůru.
  3. V jiné nádobě prošlehejte mokré ingredience, tedy olej, vanilku, agávový sirup a jablečný džus.
  4. Mokrou směs přilijte k suchým ingrediencím a prošlehejte. Nakonec vmíchejte mrkev, jablko, rozinky, semínka a ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte dorovna.
  5. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 45 minut . Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
  6. Chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.
  7. Zatímco chléb chladne, připravte si polevu prošleháním všech ingrediencí.
  8. Na vychladlý chléb nalijte a rozetřete hotovou polevu ze žervé. Povrch můžete ještě libovolně dozdobit, například ořechy, slunečnicovými semínky, strouhanou čokoládou atd.
  9. Chléb uchovávejte na chladném suchém místě a snězte nejlépe do 2-3 dnů.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close