Panforte

Panf1

Panforte je oblíbeným italským vánočním dezertem. Pochází z toskánského města Siena a údajně se pekl již ve 13. století. Chcete-li na svátky vyzkoušet něco nového a zajímavého, tento hutný sladký dezert plný ořechů, koření a sušeného ovoce by se Vám mohl líbit.

Tradiční panforte má velice sladkou chuť. Součástí těsta je nejen cukr a med, ale také kandované a sušené ovoce. Oproti původnímu receptu jsem zredukovala cukr i med téměř o polovinu a i tak dezert zůstává opravdu přesladký. Všechen ten cukr však také působí jako konzervant. A i díky tomu má panforte dlouhou trvanlivost. Takže ho bez obav můžete k Vánocům upéci v dostatečném předstihu několika týdnů a panforte nejen vydrží, ale zároveň se dobře proleží.

Další důležitou přísadu tvoří ořechy, a to různé druhy. V mém receptu jsou to mandle, lískové oříšky a pistácie. Nebudete-li se chtít přísně držet rozpisu, jejich poměr si v podstatě můžete namíchat libovolně. Spolu s aromatickým kořením a trochou kakaa dodávají panforte úžasnou nezaměnitelnou chuť, hutnost i křupavost.

A jen pro úplnost, místo bílé mouky jsem do těsta použila mouku celozrnnou špaldovou.

Panforte je pro nás možná trošku neobvyklý dezert, ale i z tohoto důvodu určitě stojí za vyzkoušení. Je totiž výborný a plný vánočních chutí.

Panf2

PANFORTE

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

100 g celých oloupaných mandlí
100 g celých neoloupaných mandlí
100 g celých lískových oříšků
50 g celých pistáciových oříšků
80 g sušených fíků, nasekaných nahrubo
200 g směsi kandované pomerančové a citrónové kůry
špetka soli
1 lžička vanilky (extraktu, vanilkového cukru apod.)
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku (cca 2 rozemleté hřebíčky)
větší špetka nastrouhaného muškátového oříšku
50 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce kakaa (7 g)
80 g světlého třtinového cukru (demerara)
80 g medu
1 lžíce vody

POSTUP

  1. Dortovou formu o průměru 19 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).
  2. Ve větší míse promíchejte všechny ingredience kromě cukru, medu a vody.
  3. Cukr, med a vodu nechte v kastrůlku nad mírným ohněm za stálého míchání rozpustit. Jakmile začne směs probublávat, za stálého míchání ji nechte ještě 3 minuty povařit. Pak odstavte z ohně, horkou směs ihned vlijte do mísy s ostatními ingrediencemi a vše společně míchejte, dokud nevznikne tuhá lepkavá hmota. Cukrová směs rychle tuhne a míchání nejde úplně snadno, přesto to nevzdávejte a míchejte, dokud to jde. (Já míchám vše nejprve lžící nebo vařečkou a když už je hmota tužší, snažím se ji ještě trochu propracovat rukama.)
  4. Ořechovou hmotu přendejte do připravené formy a dobře ji rozmačkejte a rovnoměrně vtlačte do všech míst formy. Umačkávání je snazší, když si pomůžete obrácenou sklenkou nebo hrnkem s rovným dnem. Hmota se zpevní, spojí a vytlačí se vzduch.
  5. Troubu vyhřejte na 170 °C, vložte formu a pečte cca 40 minut.
  6. Po upečení nechte panforte zcela vychladnout ve formě. Pak ho opatrně vyklopte dnem vzhůru, sejměte pečící papír, panforte vraťte zpět do formy a nechte přes noc rozležet.
  7. Panforte se často podává posypané vrstvou cukru, ale já osobně ho více necukruji, protože je samo o sobě už tak velmi sladké. Servírujte ho nakrájené na tenké dílky.
  8. Panforte je trvanlivé a pokud se nesní dříve, vydrží vám uložené ve vzduchotěsné nádobě až 3 týdny. (Možná i déle, ale tak dlouho u nás nevydrželo :-).

Panf3

Panf4

Panf5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>