Perníčky ze špaldové mouky

Perníčky ze špaldové mouky

Mé oblíbené vánoční pečení se opět blíží. Mimo jiné se chystám i na perníčky. Právě perníčky peču častěji od té doby, co mi trochu povyrostly děti. Ty perníčky rády mlsají a navíc už je dnes v klidu můžu zapojit do jejich přípravy. Vyzkoušených receptů mám více, ale momentálně peču nejčastěji podle receptu na perníčky ze špaldové mouky.

Původní rozpis ingrediencí jsem si lehce upravila, a to už u mě obvyklým odebráním části cukru a jeho výměny z bílého řepného za třtinový. Také jsem nahradila pšeničnou hladkou mouku špaldovou hladkou. Jeden by řekl, že velká změna to sice úplně není, ale pro mě pocitově ano. 🙂

Jinak jde o úplně běžný recept na perníčky, kde se používá čerstvě namleté nebo natlučené koření. Pokud by se vám ale do přípravné akce s mletím koření nechtělo, klidně použijte již hotové perníkové koření, které seženete v každém obchodě.

Tak prvnímu vánočnímu pečení zdar a pochutnejte si!

PERNÍČKY ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

INGREDIENCE

70 g moučkového třtinového cukru (melu si sama třtinový cukr v elektrickém mlýnku)
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého anýzu
2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
(= nebo místo uvedeného koření použijte 2 lžičky hotového perníkového koření)
300 g špaldové hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
½ lžičky jedlé sody
75 g medu, teplého (nechám ho na pár vteřin ohřát v mikrovlnce)
60 g másla, pokojové teploty
1 vejce

Na potření:
1 vejce a 1 lžíce studené vody

POSTUP

  1. Připravte si 2 velké plechy na pečení cukroví a vyložte je pečícím papírem.
  2. První krok, který obvykle dělávám, než začnu zadělávat těsto, je mletí koření a cukru. Do elektrického mlýnku nejdříve nasypu celou dávku cukru a přidám všechno předepsané koření. Potom opakovanými pulzy umelu vše na jemný prášek.
  3. Do větší mísy dejte mouku, kypřící prášek a sodu, pak přisypejte rozemletý cukr s kořením a vše promíchejte.
  4. Do moučné směsi přidejte med, máslo a vejce a vypracujte těsto. Můžete pracovat ručně, ale já si obvykle pomáhám robotem, který vše pěkně uhněte. Když je těsto hezky kompaktní, udělejte z něj kouli, zabalte do sáčku a dejte přes noc odpočívat do lednice.
  5. Druhý den nechte těsto chvíli odstát při pokojové teplotě a když už je dobře tvarovatelné, vyválejte ho na pomoučeném válu (nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi) na plát silný cca 4 mm, vykrájejte z něho libovolné tvary a přeneste je na připravené plechy.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10-12 minut, dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout. (Pak stejně postupujte i s dalším plechem.)
  7. Upečené perníčky nechte po vytažení z trouby chvilku zchladnout na plechu a ještě teplé je pomašlujte vajíčkem rozšlehaným s vodou. Získají tak hezký lesk.
  8. Vychladlé perníčky můžete ponechat jen tak, nebo je polévat polevami, sypat oříšky, cukrátky či jinak zdobit podle vlastní libosti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *