Perníkové muffiny s medem

Pernikmufmed1

Máte rádi perník a perníkové koření? Pokud ano, pak by vám mohly chutnat i moje perníkové muffiny s medem.

K zimnímu studenému počasí perníkové koření tak nějak patří. Já celkově docela ráda kořením, a to právě i v dezertech. Nejraději obvykle sáhnu po vanilce a skořici, které přímo miluji, ale hned v závěsu je i perníkové koření. To je ve svém využití opravdu flexibilní, takže ho přidávám nejen do různých sušenek a cukroví, ale také třeba do litých řezů, vaflí nebo muffinů, jako v dnešním receptu. A protože koření už je přítomné v kypřícím prášku, další velká práce nehrozí, tedy žádné mletí ani drcení koření.

Pro jemnost do těsta přidávám pudinkový prášek a pro výraznější chuť také kakao. Obojí těsto pěkně doladí.

Muffiny sladím medem. A ačkoliv do těsta většinou přidávám i vanilkový třtinový cukr, lze se mu zcela vyhnout, když místo něj použijete jen vanilkový extrakt.

Nakonec můžete muffiny před pečením ještě přizdobit kousky čokolády, sekanými oříšky, semínky a podobně.

Přeji dobrou chuť!

Pernikmufmed2

PERNÍKOVÉ MUFFINY S MEDEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

1 hrnek celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
½ pytlíčku (10 g) kypřícího prášku do perníku, bez fosfátů
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
½ pytlíčku (20 g) vanilkového pudinkového prášku
½ lžičky mleté skořice
1 lžíce kakaa
špetka soli
1 vejce
¼ hrnku rostlinného oleje
⅓ hrnku mléka, živočišného nebo rostlinného
⅓ hrnku medu
+ kousky čokolády na posypání muffinů

POSTUP

  1. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky na pečení, nebo jednotlivé důlky vymazejte máslem a vysypejte moukou.
  2. Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, skořici, kakao a sůl.
  3. V jiné misce dobře prošlehejte všechny mokré ingredience, tedy vejce, olej, mléko a med.
  4. Mokrou směs vlijte do mísy se suchými ingrediencemi a vše krátce promíchejte. Hotovým těstem naplňte důlky ve formě zhruba do dvou třetin výšky. Povrch každého muffinku posypejte kousky čokolády.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 20-25 minut nebo dokud nezačnou muffiny při okrajích zlátnout a na dotek jsou pevné. Když zkusíte do muffinů zapíchnout dřevěnou špejli a nebude se na ni lepit těsto, jsou upečené.
  6. Formu vyndejte z trouby a muffiny v ní nechte pár minut zchladnout. Poté je z formy opatrně vyklopte a nechte vychladnout na kovové mřížce. Podávat je můžete teplé i studené.
  7. Uchované na chladném suchém místě vydrží až 3 dny.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 7 muffinů.

Pernikmufmed3

Pernikmufmed4

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *