Pudinkové celozrnné cukroví

Pudincelcukr1

Jedním z mých dalších oblíbených druhů vánočního cukroví je pudinkové celozrnné cukroví. Nenáročné, jemné, voňavé.

Toto cukroví není komplikované na ingredience, ale ta jedna má opravdu veliký význam, a tou je pudinkový prášek. Nejen, že zjemňuje těsto a dodává mu křehkost, ale navíc si můžete zvolit jakoukoliv jeho příchuť a vytvořit tak pokaždé jiný chuťový výsledek. Já mám moc ráda banánovou verzi, ale výborný je i vanilkový nebo jahodový pudink.

Po upečení se vždy dva kousky cukroví slepí nějakou skvělou pikantní marmeládou, případně krémem, polijí se čokoládou či jinou polevou, ozdobí se, nechají se uležet a pak už jen vánočně mlsáte a mlsáte :-).

TIP! Vyzkoušejte různé chutě cukroví, například kombinaci banánového pudinku s višňovým džemem, vanilkového pudinku s rybízovým džemem nebo jahodového pudinku s jahodovým džemem.

Dobrou chuť!

Pudincelcukr2

PUDINKOVÉ CELOZRNNÉ CUKROVÍ

INGREDIENCE

250 g špaldové celozrnné mouky
2 balíčky banánového pudinkového prášku (případně vanilkového, jahodového apod. dle chuti)
100 g třtinového cukru, pomletého na moučku (já si ho melu v elektrickém mlýnku na kávu)
180 g másla
1 vejce + 1 žloutek

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení. (Já obvykle používám dva až tři plechy, abych nemusela čekat, než se dopeče předchozí várka cukroví, a práce jde tak rychleji.)
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, pudinkový prášek a třtinový moučkový cukr. Přidejte máslo, vejce a žloutek a vypracujte hladké jemné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikrotenového sáčku a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Hotové těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 3-4 mm, vykrájejte z něj libovolné tvary a přeneste je na připravený plech.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout.
  5. Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké, proto je nechte chvíli zchladnout na plechu, než je sejmete.
  6. Vychladlé cukroví můžete slepovat pikantní marmeládou nebo krémem, polévat polevami, sypat oříšky, cukrlátky či jinak zdobit podle vlastní libosti.

Pudincelcukr3

Pudincelcukr4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>