Rebarborový koláč s custardem a mandlovou drobenkou

Rebarborový koláč s custardem a mandlovou drobenkou

Rebarborový koláč s custardem a mandlovou drobenkou je z ranku takových těch šťavnatých ovocných koláčů na lžičku.

Tvar drží díky křehkému máslovému těstu, do kterého nepřidávám cukr, neboť náplň a drobenka jsou už dostatečně sladké.

Hlavní je náplň. Tu z velké části tvoří custard, jehož základem jsou celá vejce nebo jen vaječné žloutky s mlékem či smetanou. A dále se obvykle přidávají další chutě, zejména vanilka, potom také muškátový oříšek, skořice a podobně.

V dnešním receptu jsem se však přiklonila pouze k vanilce, jejíž jemné aroma skvěle ladí s ostrou kyselostí rebarbory.

Custard jsem si oblíbila a ráda s ním pracuji. Na blogu najdete další recepty s jeho použitím, ale nejvíce o něm si můžete přečíst v příspěvku na Baked Custard (Pečený custard).

Na závěr se přidává mandlová drobenka z másla, cukru a mandlových plátků, která je více mazlavější, než jak ji známe z tradičních českých ovocných dezertů. Ve výsledku ale utvoří na koláči voňavou, křupavou a lehce karamelovou krustičku.

Jelikož je náplň hodně šťavnatá a mokrá, je lepší nechat koláč po upečení zcela vychladnout a náplň zatuhnout, aby nevytékala. Za mě je koláč úplně nejlepší druhý den, když se přes noc pěkně uležel a vše se správně chuťově doladilo.

Máte-li při servírování rádi něco navíc, zkuste koláč ochutnat se šlehačkou nebo například s Vanilkovou omáčkou ke koláči.

TIP! Sezóna rebarbory je v plném proudu a tak by vás mohly zaujmout i mé další reveňové recepty:

Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou
Mandlové řezy s rebarborou
Rebarborový mřížkový koláč
Jahodovo-rebarborový venkovský koláč
Bakewell Tart s rebarborou

REBARBOROVÝ KOLÁČ S CUSTARDEM A MANDLOVOU DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
150 g špaldové celozrnné mouky (nebo špaldové hladké či jejich směsi)
špetka soli
80 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky
4 lžíce vody, studené

Rebarbora:
400 g rebarbory, očištěné, nakrájené na cca 1-2 cm kousky
70 g světlého třtinového cukru

Vanilkový custard:
1 vejce
1 žloutek
50 g světlého třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového třtinového cukru)
1 lžíce špaldové celozrnné mouky (či špaldové hladké)
150 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
100 ml mléka (dávám plnotučné)

Mandlová drobenka:
40 g másla
30 g světlého třtinového cukru
50 g mandlových plátků

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm a velký plech. Koláčovou formu nemusíte vymazávat ani vysypávat.
  2. Ve větší míse smíchejte ingredience na těsto, tedy mouku, sůl, máslo a vodu, a vypracujte hladké pružné těsto. To pak uložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  3. Připravte si náplň z rebarbory. Očištěnou nakrájenou rebarboru dejte do kastrůlku, přisypejte cukr a dejte vařit na plotýnku. Když se rebarbora začne vařit, nastavte plotýnku na mírný ohřev a nechte za občasného míchání vařit cca 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Rebarbora pustí šťávu a změkne. Odstavte z ohně a náplň nechte vychladnout.
  4. Mezitím si nachystejte vanilkový custard. Rozšlehejte vejce a žloutek s cukrem. Přidejte vanilku, mouku, smetanu a mléko a vše dobře prošlehejte.
  5. Vezměte uleželé těsto a na vále posypaném moukou z něj vyválejte kulatý plát o něco větší, než je koláčová forma. Pomocí válečku ho přeneste do formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta ponechte vyšší, aby náplň nevytekla, a hezky je zarovnejte.
  6. Vezměte kastrůlek s povařenou rebarborou a slijte šťávu, kterou rebarbora při vaření pustila. Tuto šťávu přimíchejte do vanilkového custardu. Zcezenou rebarboru pak rovnoměrně naneste na těsto ve formě a zalijte ji vanilkovým custardem.
  7. Troubu vyhřejte na 180 ºC. Naplněnou koláčovou formu postavte na velký plech a společně je vložte do trouby. Pečte 25 minut. Poté koláč vyndejte z trouby a pokryjte ho mandlovou drobenkou. Vraťte do trouby a pečte dalších 20-25 minut, dokud není custard pevný a drobenka zabarvená dozlatova.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby, přeneste na mřížku a nechte ho ve formě vychladnout. Náplň, která je hodně mokrá a šťavnatá, během chladnutí hezky zatuhne a nebude vytékat.
  9. Koláč je moc dobrý samotný, ale skvělý je i s trochou šlehačky nebo s vanilkovou omáčkou. Uchovávejte na chladném místě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *