Šlehačková mramorová bábovka

Autor: Táňa
13/10/2019

Šlehačková mramorová bábovka je klasika. Ta moje vychází z babiččina staršího receptu, jen jsem si ji trochu pozměnila podle svého.

Část polohrubé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou. A protože bábovka s celozrnnou moukou je trošičku sušší než jen s bílou pšeničnou, přidávám do těsta kromě šlehačky navíc i trochu rostlinného oleje pro větší jemnost.

Už tradičně jsem ubrala trochu cukru, přičemž jsem bílý vyměnila za třtinový.

U mě by bábovka neprošla bez osvěžení a ovonění citrónovou kůrou a šťávou a samozřejmě vanilkou. Stejně jako u babičky, takže tady pokračuji v rodinné tradici.

A když už píšu o rodinné tradici, dodržuji ji i v dalším kroku, a tak podle maminčina vzoru nikdy nevynechávám natlučené ořechy. U nás zkrátka musí být do čeho kousnout. A pokud byste chtěli bábovku opravdu fajnovou, tak vřele doporučuji přidat i kousky čokolády a rozinky v rumu.

S chladnými podzimními dny je taková čerstvě upečená, ještě teplá bábovka k nezaplacení.

Tak ať vám chutná!

TIP! Jste-li, jak se říká, bábovkoví, vyzkoušejte také tyto recepty na bábovky:

Bábovka z majonézy
Čokoládová bábovka se skořicí a javorovým sirupem
Prezidentská bábovka

Šlehačková mramorová bábovka

ŠLEHAČKOVÁ MRAMOROVÁ BÁBOVKA

INGREDIENCE

(1 hrnek = 200 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 šlehačka = 250 ml)

¾ hrnku třtinového cukru s vanilkou
špetka soli
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
strouhaná kůra z celého citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
šťáva z půlky citrónu
1 smetana ke šlehání (250 ml), (nejlépe 33 % tuku)
½ hrnku oleje, např. slunečnicového
2 hrnky mouky (nejčastěji dávám polovinu celozrnné špaldové a polovinu polohrubé pšeničné)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
ořechy, kousky čokolády, rozinky v rumu dle chuti (nemusí být)

+ 1 lžíce kakaa na mramorování

POSTUP

  1. Bábovkovou formu dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
  2. Připravte si těsto. Ve velké míse šlehejte ručně nebo pomocí robotu cukr, sůl a žloutky. Když se našlehají do světlé pěny, přidejte citrónovou kůru a šťávu, šlehačku a olej a znovu dobře prošlehejte. Pak přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem, případně i ořechy, čokoládu, rozinky. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků vyšlehaný dotuha.
  3. Dvě třetiny těsta nalijte do připravené bábovkové formy. Do zbytku těsta vmíchejte kakao a nalijte je na bílé těsto ve formě. Čepelí nože nebo třeba špejlí projeďte těstem, aby vzniklo mramorování. Povrch uhlaďte.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C, vložte naplněnou formu a pečte asi 50 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte zapíchnutím dřevěné špejle. Ta by měla po vytažení z bábovky zůstat suchá bez nalepeného těsta.
  5. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji ve formě odstát 10 minut. Pak ji opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním je možné bábovku pocukrovat, polít polevou či jinak libovolně dozdobit.

Šlehačková mramorová bábovka

Šlehačková mramorová bábovka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close