Švestková bublanina se skořicovou drobenkou

Švestbubl1

Letos se nám švestek urodilo. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé ještě ze stromu, ale část už jich padla i na sladké pečení. Recept na můj Švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou už z blogu znáte. Dnes vám pro změnu představím recept na švestkovou bublaninu se skořicovou drobenkou.

Tato bublanina je z třeného těsta, které nejraději připravuji ze směsi celozrnné a bílé mouky. Se švestkami je skvělá, ale nemá chybu ani s jinými druhy ovoce. Klasicky s třešněmi nebo jahodami, meruňkami.

Bublanina je sama o sobě vláčná a kyprá, ovšem tu pomyslnou třešničku pro mě představuje máslová drobenka s chutí a vůní skořice. Drobenku na ovocných koláčích jednoduše miluju. Jak je po upečení nejprve křupavá, a pak po rozležení, když natáhne vlhkost ovoce, naopak jemná a šťavnatá. Hmm. No, a skořice a švestky k sobě prostě patří.

Bublanina je docela tradiční dezert, který všichni známe. Až na ni dostanete zase chuť, vyzkoušejte pro změnu i tuhle mou, díky celozrnné mouce a nerafinovanému cukru o něco zdravější verzi. Věřím, že si pochutnáte.

Švestbubl2

ŠVESTKOVÁ BUBLANINA SE SKOŘICOVOU DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 lžička = 5 ml)

Těsto:
80 g másla, pokojové teploty
60 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
200 ml mléka
270 g mouky (já dávám 1:1 špaldovou celozrnnou a pšeničnou polohrubou mouku)
½ pytlíčku kypřícího prášku bez fosfátů

+ švestky (asi 15-16 švestek = cca 500 g), omyté, rozpůlené a vypeckované

Drobenka:
100 g mouky (já dávám 1:1 špaldovou celozrnnou a pšeničnou polohrubou mouku)
90 g třtinového cukru
½ lžičky skořice
70 g másla

POSTUP

  1. Budete potřebovat obdélníkovou zapékací formu, já používám velikost 30×23 cm, ale podle možnosti můžete zvolit i jinou formu podobné velikosti. Vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Připravte si drobenku. Mezi prsty promněte všechny ingredience, až vytvoří sypkou směs s drobnými žmolky.
  3. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  4. Na těsto ve větší míse ušlehejte dojemna máslo s oběma cukry. Přidejte sůl, citrónovou kůru a žloutky a znovu prošlehejte. Pak přilijte mléko. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a také ji vešlehejte do těsta. Nakonec zlehka vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.
  5. Hotové těsto rozetřete do formy a po celé ploše rozložte těsně vedle sebe půlky švestek řeznou stranou vzhůru. Nakonec celou bublaninu posypejte drobenkou.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s bublaninou a pečte asi 45 minut, až je drobenka upečená pěkně dozlatova.
  7. Bublaninu vyjměte z trouby a před krájením ji nechte vychladnout.

Švestbubl3

Švestbubl4

Švestbubl5

4 comments

    • Tana

      Zbyňo, ani se nedivím. Bublaniny jsou vděčné, šťavnaté a s různým ovocem pokaždé jiné, takže si každý přijde na své. Pokud vyzkoušíte i tuto mou švestkovou, dejte vědět, jak se povedla. Hezký den, Táňa

      Reply
  • Hezký den Táňo, bublanina podle Vašeho receptu úžasná! Dali jsme tam nakonec směs borůvek a malin, které už tak nějak odcházejí a kanadské borůvky jsou takové mdlé samy o sobě. Moc děkuji a těším se na další recepty od Vás 🙂

    Reply
    • Tana

      Tak to jsem moc ráda, že se bublanina povedla. S borůvkami a malinami musela být skvělá. Hned bych si dala s Vámi. 🙂 Hezký den, Táňa

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *