Cherry Almond Shortbread (Třešňovo-mandlový shortbread)

Třešmandshortb1

Shortbread je v Anglii známý a oblíbený asi jako u nás linecké cukroví. Dokonce mají společné tři základní ingredience, a to mouku, máslo a cukr. Ano, tak jednoduché to je. A přitom tak dobré. Opět se ukazuje, že v jednoduchosti je krása. Ale určitě není na škodu si i to obyčejné, co máme rádi, občas nějak vylepšit. Třeba přidáním některých lahodných přísad, jako u tohoto receptu na třešňovo-mandlový shortbread.

Jak sám název napovídá, základní recept na shortbread ozvláštňuje topping z kandovaných třešní a blanšírovaných mandlí. Úžasná kombinace, ve které převažuje chuť jemně zkaramelizovaných mandlí. Kandované třešně pak dodávají nejen příjemnou sladkost, ale také svěžest a barevnost. Musím říct, že se mi na třešňovo-mandlový shortbread vždy moc hezky kouká :-). Člověk zkrátka jí i očima.

Shortbread, původem ze Skotska, se běžně pekl už ve 12. století a díky své oblibě se později rozšířil do všech koutů Británie a také dále za hranice ostrova. Staré receptury obsahovaly jako jednu z ingrediencí kvasnice, které byly postupem času a díky stále větší dostupnosti nahrazeny máslem. Rozhodně máslo v receptu nezaměňujte za žádný jiný tuk nebo snad dokonce margarín. Výsledný produkt by ztratil jak na chuti, tak na kvalitě těsta.

V současných recepturách se obvykle používá pšeničná mouka, v dřívějších dobách se shortbread pekl běžně i z rýžové nebo kukuřičné mouky. Dle libosti je do těsta můžete přidat také. Těsto pak bude mít lehce písčitou strukturu a bude celkově křehčí.

Pohrát si můžete i s cukrem. Zvolit můžete jak bílý řepkový, tak hnědý třtinový, krupicový i namletý na moučku. Já se snažím obvykle vše připravit trochu zdravěji, takže jsem pro variantu s tmavým třtinovým cukrem.

Shortbread se tradičně formuje do tří základních tvarů – trojúhelníčků, koleček a obdélníčků. Není to však žádné dogma a zvolit si můžete jakékoliv jiné tvary.

Závěrem chci podotknout, že pokud shortbread upečete stoprocentně z celozrnné mouky, bude hodně křehký a může se drolit. Proto se případně nebojte nahradit část celozrnné mouky moukou bílou nebo jinou, kterou máte rádi.

Přeji, ať se vám shortbread povede a hlavně, ať vám chutná.

Třešmandshortb2

CHERRY ALMOND SHORTBREAD (TŘEŠŇOVO-MANDLOVÝ SHORTBREAD)

INGREDIENCE

Těsto:
220 g másla, pokojové teploty
50 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
280 g špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
špetka soli

Topping:
30 g másla
1 lžíce (15 ml) javorového sirupu, stoprocentního (nebo agáve sirupu malinového)
1 lžička vanilky (pasty, esence či extraktu)
100 g kandovaných třešní, nakrájených nahrubo (nebo směs třešní a rozinek)
120 g mandlí, oloupaných a přepůlených

POSTUP

  1. Připravte si obdélníkovou formu o rozměrech 21 x 25 cm, nebo jinou obdobně velkou formu, a vymažte ji máslem.
  2. V míse ušlehejte máslo s cukrem. Pak přisypejte mouku se solí, vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Mezitím si udělejte topping. Do kastrůlku vložte máslo a na mírném ohni ho nechte rozehřát. Pak kastrůlek odstavte z ohně, k máslu přilejte sirup a vanilku, přidejte mandle a třešně a vše dobře promíchejte. Topping prozatím ponechte stranou.
  4. Vychlazené těsto napěchujte do formy tak, aby rovnoměrně pokrývalo její dno. Troubu předehřejte na 180 ºC a těsto dejte na 10 minut zapéci.
  5. Poté formu vyndejte z trouby, na zapečené těsto rovnoměrně rozetřete připravený topping a dejte péct do trouby na dalších asi 15 minut nebo dokud mandle pěkně nezezlátnou.
  6. Upečený shortbread vyjměte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Pak ho nakrájejte na malé čtverečky či jiné požadované tvary a můžete ihned servírovat.

 Třešmandshortb3

Třešmandshortb4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>