Třešňový chléb s mandlemi a bílou čokoládou

Třešmandlchléb1

V dětství jsem často pomáhala rodičům se sklizní nejrůznější zeleniny a ovoce. Na zahradě jsme měli kromě jiného spoustu ovocných stromů a mezi nimi i třešeň, která plodila ty nejchutnější a nejaromatičtější třešně, co si pamatuju. Pokaždé, když přišel čas sklizně, sváděli jsme bitvu se špačky ze širokého okolí, kdo tu neodolatelnou úrodu zvládne očesat dřív. Musím se při té vzpomínce smát, protože ať jsme vymýšleli fígle, jaké jsme chtěli, a vyráběli sebelepší strašáky, kterých by se to ptactvo zaleklo, proti špačkům jsme neměli šanci. Ale většinou jsme se nakonec přeci jen nějak podělili :-). Třešně mám prostě ráda už pro ty hezké a nezapomenutelné zážitky z dětství.

Nejlepší jsou ty třešně, které utrhnete přímo ze stromu, o tom není pochyb. Ale není ani od věci, sem tam si je sezobnout i v nějakém dezertu. A tak jsem tentokrát upekla třešňový chléb s mandlemi a bílou čokoládou.

Třešně, mandle, bílá čokoláda – kombinace věru hříšná. Třešňový chléb je v podstatě třené těsto plné výborných ingrediencí, posypané plátky mandlí, upečené v chlebové formě. Nenáročná příprava a skvělý výsledek.

Navíc je to ten druh dezertu, který můžete servírovat v kteroukoliv denní dobu. Hodí se jako sladká snídaně, odpolední zákusek i neotřelé pohoštění pro návštěvu. Má jemnou, lehce mandlovou chuť s nádechem citrusů. Je kyprý a díky třešním také šťavnatý. Chcete-li vyzkoušet něco nového a máte rádi třešně, tento dezert je určen přímo pro vás.

Třešmandlchléb2

TŘEŠŇOVÝ CHLÉB S MANDLEMI A BÍLOU ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

140 g másla, pokojové teploty
80 g (⅓ hrnku) světlého třtinového cukru
1 lžička vanilky (esence, extraktu apod.)
¼ lžičky soli
2 vejce
strouhaná kůra z 1 citrónu a šťáva z ½ citrónu
50 ml (3½ lžíce) mléka
200 g (1⅓ hrnku) špaldové celozrnné mouky
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
100 g (1 hrnek) mandlí, jemně mletých
100 g (½ hrnku) bílých čokoládových pecek nebo nahrubo nakrájené bílé čokolády
200 g (1⅓ hrnku) třešní, čerstvých

plátky mandlí na posypání

POSTUP

  1. Připravte si chlebovou formu a vyložte ji papírem na pečení, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem použila formu o rozměrech 26x10x6,5 cm. Můžete ale použít i jinou vhodnou formu o objemu cca 1200 ml.
  2. Čisté a odstopkované třešně vypeckujte a překrojte na poloviny.
  3. Ve větší míse prošlehejte máslo s cukrem, vanilkou a solí dokrémova. Pak vešlehejte vejce, kůru a šťávu z citrónu a mléko. Dále přimíchejte mouku s kypřícím práškem, mandle a bílou čokoládu. Nakonec opatrně vmíchejte třešně.
  4. Těsto rozetřete do chlebové formy a po celém povrchu ho posypejte plátky mandlí. (Pro zajímavější vzhled můžete do těsta lehce vmáčknout také několik vypeckovaných třešní.)
  5. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 45-55 minut nebo dokud nebude chléb na povrchu pěkně zlatý. Když do upečeného chlebu vpíchnete dřevěnou špejli, měla by zůstat suchá, bez nalepeného těsta.
  6. Upečený třešňový chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte tak, aby vrchní strana chlebu s plátky mandlí zůstala nahoře. Chléb nechte před krájením vychladnout na kovové mřížce. Výborný je čerstvě upečený i odleželý až dva dny.

Třešmandlchléb3

Třešmandlchléb4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>