Vanilková omáčka ke koláči

nová

Jemná, smetanová, s příjemným nádechem vanilky. Taková je chuť mé oblíbené vanilkové omáčky, která je skvělá ke všem druhům ovocných koláčů a řezů. Výborná je ale také s čokoládovými a ořechovými koláči, nebo jako poleva na zmrzlinové poháry a nepečené dezerty. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Já ji mám nejraději ještě teplou s kouskem Apple pie (Anglického jablečného koláče)

TIP! Přebytečné bílky můžete zužitkovat při přípravě mých Sněhových pusinek s třtinovým cukrem.

Vanilková omáčka1

VANILKOVÁ OMÁČKA KE KOLÁČI

INGREDIENCE

1 vanilkový lusk
200 ml plnotučného mléka
200 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
100 g světlého třtinového cukru (light muscovado, demerara)

POSTUP

  1. Rozřízněte vanilkový lusk a z obou polovin vyškrábněte dřeň.
  2. V kastrůlku smíchejte mléko se smetanou, přidejte vanilkovou dřeň i rozříznutý lusk a vše přiveďte na mírném ohni za stálého míchání k varu. Poté směs odstavte z ohně a vyjměte lusk.
  3. Ze žloutků a cukru utřete v ohnivzdorné misce hustý krém, přilejte k němu horké mléko se smetanou a důkladně vymíchejte nad mírným ohněm. Omáčku nechte za stálého míchání asi 5 minut povařit a odstavte.
  4. Nakonec můžete omáčku přecedit (není nutné). Podávejte ji ještě teplou zvlášť v misce nebo konvičce ke koláči.

 Vanilková omáčka2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *