Vanilkové celozrnné rohlíčky mojí maminky

Vanilcelozrrohlmam1

Jestli je nějaké cukroví, na které se i letos opět moc těším, jsou to vanilkové celozrnné rohlíčky mojí maminky. Abych byla přesnější, původní klasický recept na tyhle úžasné vanilkové rohlíčky mám od své maminky, ale už nějakou dobu je dělávám v upravené celozrnné verzi. Jak se říkává, že nejlepší jídla a recepty jsou vždycky od maminky, tak tenhle recept to jenom potvrzuje, protože u nás doma je už léta osvědčený a oblíbený :-).

Nenechte se zmýlit mými fotografiemi, skutečně je na nich cukroví z těsta na vanilkové celozrnné rohlíčky :-). Jen jsem tentokrát z těsta netvořila rohlíčky, ale vyválela jsem ho na plát a vykrajovala z něj různé tvary. Těsto můžete takto využít i jako základ pro další druhy cukroví. Stačí naplnit krémem, polít polevou atd.

Když vanilkové rohlíčky, tak lískové oříšky! Alespoň u nás v rodině se tradičně pečou vždy s nimi, jinak by to nebyly ty pravé vanilkáče. Receptů na vanilkové rohlíčky známe všichni mnoho a každá rodina má ten svůj nej. Někdo si je neumí představit bez vlašských ořechů, někdo bez mandlí a někdo zase bez lískových oříšků. No, a u nás doma to jsou zkrátka ty lískáče a žádné obměny by neprošly :-). Takže se toho držím, protože i já je mám tak nejraději, ale pokud máte jiné chutě, můžete si recept samozřejmě přizpůsobit a místo lískových oříšků sáhnout po vlašácích nebo po mandlích.

Původní recept vychází z tradiční kuchyně, takže se v něm objevuje bílá hladká mouka, bílý moučkový cukr a vanilínový cukr. Léta jsme je takhle pekli a takhle nám všem chutnají. Protože jsem ale časem chtěla rohlíčky o něco zdravější, vyměnila jsem tyto ingredience za celozrnnou mouku, třtinový moučkový cukr a třtinový cukr s vanilkou. Tato úprava je samozřejmě znát a rohlíčky mají trochu jinou, ale také výbornou chuť. Podstata zůstává stejná, ale výsledek je přeci jen o něco zdravější. Nebudu ale zapírat, že si čas od času dopřeju i to tradiční „bílé“ cukroví. Je totiž zkrátka vynikající :-).

Díky celozrnné mouce jsou rohlíčky křehčí než ty z bílé pšeničné mouky. Těsto nechte před tvořením rohlíčků odpočinout v lednici, klidně i přes noc, aby se dobře proleželo. Po upečení dejte rohlíčkům čas vychladnout na plechu, protože jsou pak pevnější a lépe se s nimi manipuluje. Pokud je máte raději sladší a chcete je obalit v cukru, udělejte to opatrně ještě zatepla, aby na nich dobře držel.

Jestli ještě nemáte ten svůj nej recept na vanilkové rohlíčky, zkuste tento náš rodinný. Věřím, že vás nezklame a že si ho oblíbíte tak jako my u nás doma :-).

Vanilcelozrrohlmam2

VANILKOVÉ CELOZRNNÉ ROHLÍČKY MOJÍ MAMINKY

INGREDIENCE

280 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
120 g lískových oříšků, jemně umletých
70 g moučkového třtinového cukru (používám nerafinovaný cukr demerara, umletý v el. mlýnku na kávu)
1 vanilkový třtinový cukr (20 g)
1 žloutek
210 g másla, pokojové teploty

případně moučkový třtinový cukr s vanilkou na obalení cukroví

POSTUP

  1. Připravte si velké plechy na pečení cukroví a vyložte je pečícím papírem. Já používám 2-3 plechy, které točím dokola. Nemusím tak čekat, než se upeče předchozí várka cukroví, a práce jde rychleji od ruky.
  2. Do velké mísy dejte mouku, mleté oříšky, moučkový a vanilkový cukr, žloutek a máslo, a ručně nebo pomocí robotu zpracujte hladké jemné těsto. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do mikroténového sáčku nebo potravinářské fólie a dejte ji uležet do lednice minimálně na půl hodiny (klidně však i přes noc). U celozrnného těsta je lepší delší odpočívání, aby se ingredience dobře proležely a propojily.
  3. Z těsta poté tvořte malé rohlíčky a pokládejte je na připravené plechy s pečícím papírem. Já rohlíčky dělávám klasicky tak, že si z těsta utvořím několik válečků o průměru cca 2 cm, ty pak pokrájím na dílky o šířce cca 1 cm, a z každého dílku uválím a pěkně dotvaruji malý rohlíček. Další možností je těsto vyválet na pomoučeném válu nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na placku, a z ní pak formičkou vykrajovat rohlíčky či jiné tvary podle libosti.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím, a pečte cca 7-10 minut nebo až je zespoda jen trošičku nahnědlé. Každá trouba peče trochu jinak, tak cukroví po očku hlídejte, aby se nespálilo, jde to rychle.
  5. Upečené rohlíčky nechte po vytažení z trouby vychladnout na plechu. Celozrnné cukroví je křehčí než to z běžné mouky, a bude lépe držet pohromadě, až když úplně vychladne. Máte-li rádi cukroví obalené v cukru, nechte ho po vytažení z trouby lehce zchladnout na plechu, a poté ho ještě zatepla opatrně obalte v moučkovém třtinovém cukru s vanilkou.

Vanilcelozrrohlmam3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>