Vanilkový chia pudink

 

Vanchiapud1

Chia pudink pravděpodobně znáte. Je to v současné době docela populární dezert. Zdravý a lehký. A protože si ho sama občas dělávám, řekla jsem si, že není na škodu mít ho také tady na blogu. A kromě toho je jeho příprava až zázračně rychlá a snadná. Tak tedy vanilkový chia pudink.

Ať už ho zamýšlíte jako zdravou snídani nebo osvěžující dezert, nespletete se. Je vděčný kdykoliv a dochutit ho lze také jakkoliv. Ozdobte si ho ovocem, oříšky, čokoládou, granolou, ořechovým máslem, jogurtem nebo jakýmkoliv jiným zdravým a lahodným doplňkem, který vám pomůže udělat z jednoduchého chia pudinku neodolatelnou a výživnou dobrotu.

A to snad ani nemusím zmiňovat úžasné vlastnosti chia semínek, což jsou semena chia neboli šalvěje hispánské, a která jsou doslova nabitá minerály, vitamíny, vlákninou, bílkovinami i omega-3 mastnými kyselinami. Mají například vysoký obsah vápníku, železa a hořčíku. Zkrátka dodají tělu významné množství živin a energie.

Dvěma základními ingrediencemi jsou právě chia semínka a nějaká tekutina, nejčastěji rostlinné mléko. Ale můžete zvolit i živočišné mléko, přidat smetanu, jogurt a podobně. Semínka v tekutině zvětší svůj objem a pudink se tak přirozeně zahustí.

V podstatě však zůstane bez chuti a proto je důležité ji dodat. K tomu se nejlépe hodí vanilka. A pak také další koření jako skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek. Ale to už záleží na vaší chuti. Mně nejvíce vyhovuje zrovna vanilka se skořicí.

Na doslazení se pak velmi dobře hodí med nebo jiná přírodní sladidla jako javorový či datlový sirup. Sáhnout však můžete i po nerafinovaném cukru, pokud vám vyhovuje více.

Vyzkoušejte vanilkový chia pudink. Neotřelý, zdravý, výživný a nenáročný dezert, který uspokojí vaše chutě a posílí váš organismus.

TIP! Pokud si chcete pro přípravu chia pudinku vyrobit domácí rostlinné mléko, vyzkoušejte recept na Ovesné mléko.

Vanchiapud2

 VANILKOVÝ CHIA PUDINK

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

½ hrnku chia semínek
2 hrnky mléka, rostlinného (mandlové, ovesné, kokosové apod.), případně živočišného
1 lžička vanilkového extraktu
špetka skořice (podle chuti můžete i víc)
1-2 lžíce javorového sirupu (nebo agávového, datlového, medu apod.)

POSTUP

  1. Do větší misky nasypejte chia semínka. Mléko smíchejte s vanilkou, skořicí a javorovým sirupem, a přilijte ho k chia semínkům. Vše dobře promíchejte. Směs můžete nechat v misce, ve které jste ji míchali a ve které ji budete podávat, nebo ji rovnoměrně rozlijte do několika menších misek podle počtu požadovaných porcí.
  2. Misku (nebo misky) zakryjte potravinovou fólií nebo alobalem, uložte ji do lednice a nechte několik hodin uležet (klidně přes noc, pokud chcete mít pudink připravený k snídani). Semínka kolem sebe vytvoří takový gel a zahustí mléko do konzistence pudinku.
  3. Pak už stačí jen dozdobit a dochutit ovocem, oříšky, čokoládou a podobně, a podávat.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 4 porce pudinku.

Vanchiapud3

Vanchiapud4

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *